Published On: Soare, Aug 11th, 2013

Adevarata identitate a Mona Lisei

Share This
Tags

mona lisaUn mormant vechi de sute de ani, din Florenta, a fost deschis de o echipa de cercetatori italieni. Unde vor sa gaseasca indicii pentru stabilirea identitatii femeii cu zambet misterios, muza celebrului pictor, Leonardo da Vinci. In podeaua unei biserici din piatra s-a sapat un tunel cat sa intre o singura persoana. Deasupra criptei familiei negustorului florentin, Francesco del Giocondo, despre a carei sotie, Lisa Gherardini se presupune ca a pozat pentru tabloul maestrului renascentist.

Silvano Vinceti, scriitor si cercetator la Comitetul national pentru promovarea mostenirii cultural si istorice, va face o analiza ADN a osimentelor gasite in mormant si sa compare cu ADN-ul ramasitelor altor trei femei ingropate intr-o manastire din apropiere.

Numele de casatorie, Gherardini, este utilizat in Italia ca referire la “Mona Lisa”. Si-a petrecut ultimii ani din viata la manastirea Sant’Orsola din Florenta, unde anul trecut s-a inceput cautarea ramasitelor. Cercetatorul Vinceti presupune ca unul dintre cele trei schelete apartine Lisei Gherardini.

Daca rezultatele ADN se potrivesc, cercetatorii vor putea recrea chipul lui Gherardini, cu ajutorul programelor de computer specializate. Imaginea obtinuta va fi comparata cu cea din celebrul tablou “Mona Lisa”.

Faimosul tablou ramane o enigma, avand mai multe ipoteze. Cativa cercetatori italieni au afirmat ca Mona Lisa de fapt este un tanar, dar aceasta afirmatie a fost respinsa de expertii de la muzeul Luvru.

Comentarii

comentariu

About the Author

-