Published On: Soare, Aug 25th, 2013

A scazut contrabanda cu tigari

Share This
Tags

Spune-NU-tigarilor-de-Ziua-Nationala-fara-Tutun-In luna iulie, piata neagra a tigaretelor a scazut la 11,8%, fata de 12,6% in mai, cea mai afectata regiune fiind, pentru prima data in ultimii ani, cea de Nord-Est.

“Pentru luna iulie, notam o scadere semnificativa in regiunile Nord-Vest si Sud-Vest. Pentru prima data în ultimii cinci ani, Nord-Est (26%) devine cea mai afectata regiune de comertul ilicit, urmata de regiunile Vest (24,4%) si Nord-Vest (13,5%). Din punct de vedere al provenientei, produsele cu timbru de Moldova si Ucraina raman la un nivel aproximativ similar lunii precedente, furnizand 23,2%, respectiv 22,8% din comertul ilicit. Serbia continua tendinta de scadere si in luna iulie, pana la 8,9%. Pentru prima data in studiile pe care le realizam am introdus notiunea de «Cheap Whites», prin care definim marci ieftine, care nu apartin marilor producatori si care sunt destinate pietei negre. Aceste asa numite «Cheap Whites» detin cea mai mare pondere din piata neagra, si anume 34,9%” a declarat Marian Marcu, directorul Novel Research.

El a mentionat ca produsele inscriptionate “Duty Free” reprezinta 4,2% din comertul ilicit.

Astfel de magazine mai exista doar la granitele cu Serbia, Ucraina si Moldova, functionand in conditii strict reglementate.

“Exista insa si produse contrafacute, marcate «Duty Free» pentru a parea legale, care ajung direct pe piata neagra, fara sa treaca prin shopuri”, a mai spus Marcu.

Comentarii

comentariu

About the Author

-