Published On: mar, Iul 30th, 2013

VIDEO-SOCANT “L-au bagat ca pe un animal in ambulanta”. Fisa postului Asistent medical SAJ BRAILA: “Acorda primul ajutor la LOCUL IMBOLNAVIRII SAU ACCIDENTULUI – obligatie profesionala”

Share This
Tags

catsDuminica dimineata, Costel Bibicu, in varsta de 22 de ani, originar din satul Lanurile, a plecat impreuna cu un grup de prieteni la Galati, pentru a se relaxa la o piscina. Din pacate, tanarul nu a mai ajuns acasa.

Asistentul, fara trusa medicala. Dupa 30 de secunde l-au urcat in ambulanta

Pe drumul spre Braila, mai precis pe digul Braila-Galati, Costel a inceput sa se simta rau, acuzand dureri in zona pieptului. Prietenii l-au scos afara din masina, in apropierea Statiei de Epurare a Apelor Uzate, unde braileanul a cazut bibicu costel1secerat. Imediat, apropiatii au inceput sa ii acorde tanarului primul-ajutor. Unul din baietii care fusesera la piscina galateana i-a prins limba tanarului de 22 de ani, moment in care a fost muscat.

“Cand a ajuns la spital, un prieten a vazut ca a fost muscat, atunci cand i-a prins limba. Cred ca i s-a inclestat gura. A ramas socat, numai poate dormi noptile. Nu este asa usor ca prietenul tau sa isi dea sufletul in mainile tale. Cei de la ambulanta nu au facut absolut nimic”, ne-a declarat D. H, un apropiat al tanarului decedat.

La locul incidentului a sosit un echipaj al Serviciului de Ambulanta Judetean Braila, format dintr-un asistent medical si un ambulantier. In timp ce asistentul, care nu avea la el nici un fel de echipament medical sau trusa de prim-ajutor, l-a ridicat pe Costel de pe asfalt, soferul ambulantei scotea deja targa.

Dupa 30 de secunde, in care asistentul nu a efectuat nici un fel de manevre de prim-ajutor, ambulantierul l-a luat pe sus pe brailean, si l-a suit pe targa.

Managerul SAJ Braila, dr. Viorica UScatu, a declarat pentru Infobraila ca procedura medicala a fost una corecta.

““La solicitare a plecat un echipaj cu asistent si ambulantier. Se stia despre un baiat lesinat, cazut pe dig, nimic mai mult. A fost urcat in ambulanta, unde i s-a pus monitorul si s-au inceput manevrele de resuscitare. Manevrele nu se fac pe strada. Colegii mei au preluat pacientul in mod corect”, a precizat Uscatu.

Dupa ce a fost suit in ambulanta, Costel a fost preluat de un alt echipaj, coordonat de catre un medic, care era si singurul medic de garda in acea zi la SAJ Braila.

In fisa postului unui asistent medical al SAJ Braila, document semnat chiar de managerul institutiei, se specifica clar ca asistentul are “obligatia profesionala” de a acorda primul-ajutor “la locul imbolnavirii sau accidentului”. Asistentul este de asemenea obligat sa aplice “primul ajutor medical corespunzator, promovand masurile de profilaxie, de prevenire a complicatiilor sau de cronicizare a afectiunilor in cauza”.

“Imi pare rau, dar salvarea a sosit dupa aproximativ 10 minute si nu a facut mai nimic. Fara medic, l-au suit pe targa si l-au bagat ca pe un animal in ambulanta. E anormal, mai multe i-au facut prietenii decat cei care trebuiau sa ii salveze viata. L-au suit imediat, nu i-au facut nimic, nu aveau nimic la ei. Nu i-au acordat primul-ajutor acolo jos”, a declarat pentru Infobraila un prieten al tanarului.

Comentarii

comentariu

About the Author

-