Published On: mie, Iul 31st, 2013

VIDEO-SOCANT Cazul BIBICU- “Aruncat ca un animal in ambulanta”. Medic: “Asistentul trebuia sa ii faca manevre de resuscitare. Cum sa il puna fara guler cervical, de maini si picioare? Daca avea gatul rupt?”

Share This
Tags

bibicu costel1

UPDATE: Trupul neinsufletit al lui Costel Bibicu a fost ridicat, in jurul orei 12.00, de catre fratele sau mai mare de la IML Braila.

Cazul tanarului brailean care a fost urcat in ambulanta, dupa ce a zacut minute bune pe digul Braila-Galati, de catre asistentul si ambulantierul care au ajuns la locul incidentului, fara a i se acorda primul-ajutor, a socat Romania. Ziarul Infobraila a adus acest caz in atentia opiniei publice.

Costel Bibicu, in varsta de 21 de ani, a murit, duminica, dupa ce a cazut secerat pe digul Braila-Galati, in apropierea Statiei de Epurare a Apelor Uzate. Tanarul petrecuse mai multe ore, impreuna cu un grup de prieteni, la o piscina din Galati.

Pana la sosirea echipajului SAJ Braila, tinerii i-au efectuat lui Costel manevre de resuscitare. Dupa spusele prietenilor, prima ambulanta, cu asistent medical, a sosit la 10-15 minute dupa apelul la 112, iar cea de a doua la 45 de minute. Echipajul primei ambulante nu a efectuat nici o manevra de prim-ajutor tanarului, dupa 30 de secunde de privit pur si simplu pacientul, asistentul si soferul l-au suit pe Costel Bibicu in autospeciala, pe o targa. Ambulanta a asteptat un alt echipaj SAJ, coordonat de catre un medic- singurul care era de garda in acel moment in statia SAJ Braila, care l-a transportat pe Costel la Unitatea de Primiri Urgente.

Conform procedurilor legale, mai preciz Ordinului nr. 1092/1500 din 7 septembrie 2006 privind stabilirea competentelor si atributiilor echipajelor publice de interventie de diferite niveluri in faza prespitaliceasca, asistentul-medical de pe ambulanta trebuia sa ii acorde primul-ajutor braileanului, in locul in care acesta se afla, sa ii asigure ventilatia gura la masca, masaj cardiac extern, imobilizarea coloanei cervicale etc. .

Ziarul Infobraila a contactat un specialist in medicina de urgenta, care a vizionat imaginile, si a precizat ca este total anormal modul in care asistentul-medical de pe ambulanta si-a facut meseria.

"Eu unu nu am mai vazut asa ceva. Sa cobori la pacient, cand stii ca e cazut in strada, fara nici un fel de aparatura medicala. Soferul ambulantei nu avea la el tubul de oxigen, erau doi civili, cu mainile goale, daca pot spune asa. Au stat cateva secunde, s-au uitat la el, si apoi l-au luat de spate si de picioare si l-au urcat pe o targa. Daca baiatul avea gatul rupt de la cazatura, unde era gulerul cervical? Manevrele de resuscitare lipsesc cu desavarsire, nu l-au suit pe prelata, pur si simplu l-au aruncat in salvare. Sa nu mai vorbesc de faptul ca ar fi trebuit sa fie prezent un medic", ne-a declarat un medic brailean cu o vasta experienta in medicina de urgenta.

 A. S. , un apropiat al lui Costel, ne-a precizat ca “interventia SAJ lasa de dorit”.

“Imi pare rau, dar salvarea a sosit dupa aproximativ 10 minute si nu a facut mai nimic. Fara medic, l-au suit pe targa si l-au bagat ca pe un animal in ambulanta. E anormal, mai multe i-au facut prietenii decat cei care trebuiau sa ii salveze viata”, a declarat pentru Infobraila un prieten al tanarului.

Managerul SAJ Braila, dr. Viorica Uscatu, ne-a declarat ca procedurile aplicate de echipajul de pe ambulanta tanarului de 22 de ani au fost unele corecte.

“La solicitare a plecat un echipaj cu asistent si ambulantier. Se stia despre un baiat lesinat, cazut pe dig, nimic mai mult. A fost urcat in ambulanta, unde i s-a pus monitorul si s-au inceput manevrele de resuscitare. Manevrele nu se fac pe strada. Apoi a sosit o ambulanta cu medic care l-a transportat la UPU. Manevrele prietenilor tanarului au fost gresite, au apasat pe partea stanga. Nu pot sa ii acuz, insa colegii mei au preluat pacientul in mod corect. Singurul medic de garda s-a prezentat la caz”, ne-a precizat medicul Viorica Uscatu.

 

Comentarii

comentariu

About the Author