Published On: Soare, Iul 28th, 2013

Vezi aici ce au inventat britanici

Share This
Tags

cd-uriOamenii de stiinta de la Universitatea din Southampton au inventat un disc ce permite stocarea datelor timp de un million de ani, mai ales ca CD-urile, DVD-urile sau stick-urile numai sunt folosite asa des. L-au numit “cristalul de memorie Superman”, care a fost facut din straturi de sticla nanostructurate, capacitatea acestuia este de 360 tera si rezista pana la 1000 de grade. Discul a fost testat de catre specialisti, inregistrand pe disc copia unui fisier de tip text prin intermediul unui laser ultra-rapid ce produce pulsatii de lumina extrem de scurte si foarte intense.

Profesorul Peter Kazansky a declarat ca “e palpitant sa te gandesti ca am creat primul document care cel mai probabil va supravietui mai mult decat rasa umana”, a adaugat “aceasta tehnologie poate pastra ultima dovada a civilizatiei: tot ce am facut noi nu va fi uitat”. Acest disc va fi foarte util companiilor mari care au nevoie sa stocheze informatii de volum mare.

„Dezvoltam o forma foarte stabila şi portabila de stocare folosing sticla, ceea ce ar putea fi de mare ajutor organizatiilor care au arhive mari”, explica cercetatorul Jingyu Zhang de la Centrul de Cercetare Optoelectrica al Universitatii din Southampton. “In prezent companiile sunt nevoite sa-si copieze arhivele o data la cinci sau zece ani pentru ca hard-disck-urile au o durata relative scurta” a completat acesta.

Jingyu Zhan a spus in incheiere ca “muzeele care doresc sa pastreze informatii sau documente importante din arhiva nationala spre exemplu vor beneficia de aceasta inventie”

Comentarii

comentariu

About the Author

-