Published On: mar, Iul 16th, 2013

Un nou proiect de lege care ar putea adauga voluntariatul la experienta profesionala

Share This
Tags

mihai sturzu 1In Romania, activitatea de voluntariat a inceput sa fie promovata dupa Revolutia din Decembrie 1989 si a avut un traseu oscilant, care a culminat cu adoptarea Legii voluntariatului nr. 195/2001, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 651 din 27 iulie 2006. Dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, activitatea de voluntariat a dobandit valente noi, care insa nu au fost transpuse intr-un act normativ modern, viabil, care sa acopere situatiile aparute in practica.

Intr-o conferinta de presa, deputatul PSD, Mihai Sturzu a anuntat ca intentioneaza sa propuna un proiect de lege care sa recunoasca activitatea de voluntariat din timpul studiilor drept experienta profesionala pe modelul UE.

“Voluntariatul reprezinta activitatea de interes public neobligatorie, neremunerata si bazata pe decizia liber consimtita a voluntarului persoana fizica, prin intermediul unei persoane juridice, de drept public sau de drept privat, fara scop lucrativ, individual sau in grup”, asa cum reiese din Legea privind reglementarea activitatii de voluntariat in Romania, art. 3., pct. a

Sturzu a explicat ca legea voluntariatului prevede obtinerea unor certificate care sa ateste practicarea aceastei activitati, precizand ca aceste certificate nu sunt luate in considerare la sistemul de pensii sau cel de asigurari de santate drept vechime in munca.

Daca legea voluntariatului ar fi aprobata, tinerii ar avea posibilitatea de a le fi recunoscuta experienta profesionala dobandita in timpul studiilor, lucru care le-ar  usura angajarea dupa terminarea studilor.

Conform deputatului Sturzu proiectul de lege va fi depus la inceputul sesiunii legislative, in toamna, dupa ce, in prealabil vor fi consultate o serie de ONG-uri.

“Voi introduce in Parlament, in prima saptamana din septembrie, Legea voluntariatului, si sper sa fie adoptata pana la sfarsitul anului sau sfarsitul acestei sesiuni parlamentare. Aceasta lege reglementeaza voluntariatul in Romania la fel ca in UE, unul dintre beneficiile importante fiind ca perioada de voluntariat din timpul studiilor va fi recunoscuta ca experienta profesionala.

Tinerii vor avea posibilitatea ca, inca din timpul studiilor, sa vada daca meseria aleasa este cea pe care o doresc. “Daca este un lucru care ma nemultumeste profund este lentoarea cu care se misca lucrurile in Parlament. Sper sa nu ne prinda sfarsitul anului 2014″, conform declaratiei lui Sturzu.

Deputatul PSD sustine ca proiectul de lege privind voluntariatul a fost discutat cu mai multe ONG-uri si este agreat de Consiliul Legislativ si Guvern, ceea ce inseamna ca exista sanse mari de a fi aprobat.

“Drumul acestui proiect de lege e foarte lung si, din pacate, asa cum stau lucrurile astazi in Parlament, eu simt ca o lege are mai multe sanse sa nu treaca decat sa treaca. Vom incerca, la nivelul unui grup de tineri parlamentari PSD, sa implementam un sistem de raportori pe fiecare lege. Eu voi tine de mana aceasta lege, ma duc la toate ministerele la care avem nevoie de avize, la toate comisiile parlamentare, voi sustine legea cu colegii parlamentari, astfel incat sa avem in plen un vot pozitiv”, potrivit spuselor deputatului.

Prin reglementarile sale deja existente, prezentul act normativ privind voluntariatului, transpune in practica o parte din politicile Uniunii Europene privind incluziunea sociala, oportunitatea de a invata pe tot parcursul vietii prin implicarea in aceste activitati, imbunatatirea dialogului intre generatii, responsabilitatea sociala a indivizilor, dar si a companiilor.

Comentarii

comentariu

About the Author

-