Published On: lun, Iul 22nd, 2013

Umilirea micilor fermieri din Romania

Share This
Tags

FermieriTaranii sunt nevoiti sa mearga zeci de kilometrii pentru a putea platii impozitul pe veniturile din agricultura deoarece legea nu permite sa fie platit la primariile locale.

Incepand din acest an, baza de impozitare in agricultura s-a extins la persoanele fizice, potrivit unor limite decise de Guvern. Noul impozit nu se poate platii insa la primariile locale din comunele respective, ci doar la Administratia Finantelor Publice, care are sedii doar in orasele si comunele mari, acuza seful Asociatiei Comunelor si un parlamentar UDMR.

Pentru a-i scuti pe contribuabili sa parcurga  zeci de kilometrii  pentru a plati acest impozit, senatorul UDMR Pataki Csaba a anuntat, potrivit Agerpres, ca va depune o interpelare parlamentara in sesiunea din toamna in care va solicita reglementarea modului de plata a noilor impozite agricole introduse din acest an. Acesta spune ca mii de varstnici din judetul Satu Mare sunt pusi pe drumuri pentru a depune declaratiile financiare, aceste impozite neputand fi achitate la primariile din comune.

Emil Draghici, presedintele Asociatiei Comunelor din Romania si primar al comunei Vulcana – Bai, a declarat ca: “Impozitul pe teren se plateste la unitatea administrativ teritoriala unde este amplasat. Impozitul pe terenul agricol banuiesc ca se plateste la unitatile trezoreriilor. Asta nu va pot spune exect pentru ca nici eu nu stiu.Si eu voi fi platitor, dar deocamdata nu am platit nimic”.

Pe langa distanta care trebuie parcursa pentru plata acestor impozite, Draghici spune ca primarii comunelor sunt nemultumiti si de faptul ca niciun ban din aceste impozite nu se intoarce la bugetul local. Guvernul a extins baza de impozitare in agricultura la persoanele fizice, potrivit modificarilor la Codul Fiscal aparute in Monitorul Oficial in luna ianuarie a acestui an. Potrivi documentului, pentru veniturile din activitati agricole va putea fi platita o cota unica de 16%.

Actul normativ precizeaza care sunt limitele neimpozabile in functie de suprafetele agricole sau numarul de animale, dar si nivelul normelor de venit pentru perioada impozabila din anul fiscal 2013. De exemplu, la cereale, limita neimpozabila este pentru o suprafata de 2 hectare. Pentru o suprafata de peste 2 hectare, norma de venit este de 449 lei. La animale, fata de proiectul initial care stabilea neimpozitarea pentru cei care au 3 vaci, in lege limita a fost coborata la doua vaci.

Comentarii

comentariu

About the Author

-