Published On: lun, Iul 29th, 2013

Trei sferturi dintre cetatenii europeni nu au acces la tehnologia 4G!

Share This
Tags

tabelIn timp ce europenii care sunt in concediu se indreapta spre mare si spre munte pentru a-si petrece traditionala vacanta de vara, cifrele recente arata ca, odata ajunsi la destinatie, aproape niciunul dintre acestia nu va avea acces la 4G. In UE, trei persoane din patru nu au acces la retele mobile de tipul 4G/LTE in orasele lor, iar in zonele rurale tehnologia 4G este aproape inexistenta. In schimb, in Statele Unite, mai mult de 90 % din cetateni au acces la 4G.

Vicepresedintele Comisiei Europene, doamna Neelie Kroes, a declarat: „Ii inteleg pe cetatenii, pe contribuabilii, pe alegatorii care nu doresc altceva decat sa isi poata utiliza telefoanele si tabletele. Este frustrant cand nu imi mai functioneaza telefonul in Bruxelles pentru ca exista doar acoperire 3G. Milioane de cetateni imi impartasesc frustrarea in fiecare zi.”

* In trei state membre ale UE, tehnologia 4G este inexistenta *

Doar Germania, Estonia si Suedia sunt intr-o etapa avansata a instalarii retelelor 4G.

In zonele rurale din UE nu exista acoperire 4G.

La nivel mondial, Europa detine abia 5 % din conexiunile si abonamentele 4G.

„Nu asa se gestioneaza o economie. Acest lucru inseamna, de asemenea, ca europenii care traiesc in zone rurale sau cei care sunt in concediu ajung sa fie tratati ca cetateni de categoria a doua”, a declarat doamna Kroes.

„Nu conteaza unde esti; din moment ce ti-ai platit telefonul si abonamentul, acesta ar trebui sa functioneze”, subliniaza doamna Kroes.

tabel 2* Situatia se inrautateste *

Neelie Kroes afirma: „In UE, retelele sunt gata sa se prabuseasca. Se estimeaza o crestere cu 66 % a comunicatiilor mobile la nivel mondial in fiecare an, aparatele inteligente sunt omniprezente, iar utilizatorii doresc sa poata urmari inregistrari video pe aceste aparate. Daca nu vom dispune de un spectru de frecvente mai larg, tot sistemul se va prabusi.”

* Nu dati vina pe UE *

Constienta de explozia cererii de date, UE a pus la dispozitie cantitati enorme de frecvente radio pentru a raspunde necesitatilor serviciilor de banda larga si de mare viteza pe suport radio (a se vedea IP/12/929). Cu toate acestea, in prezent, frecventele radio sunt alocate la nivel national. Problemele aparute la nivel national au cauzat intarzieri in desfasurarea procedurilor si in obtinerea licentelor si, in urma licitatiilor, operatorii de telecomunicatii nu mai au fondurile necesare pentru a instala retele, dupa ce au obtinut autorizatia. La aceasta situatie s-a adaugat fragmentarea a 28 de piete nationale, ceea ce inseamna ca operatorii de telecomunicatii nu au nicio posibilitate reala sa dezvolte o strategie a comunicatiilor de telefonie mobila la nivelul UE.

Prin urmare, utilizatorii trebuie sa sufere consecintele, iar UE ramane in urma in cursa mondiala pentru 4G.

tabel 3Preturile pe care le platesc intreprinderile pot fi de 50 de ori mai mari intr-un stat membru al UE, comparativ cu alt stat membru. Nu asa arata o piata sanatoasa. In medie, drepturile de utilizare a spectrului in UE sunt de 4 ori mai scumpe decat in Statele Unite.

Atunci cand licitatiile pentru atribuirea de frecvente radio intr-o tara preseaza prea mult intreprinderile, acest lucru dauneaza economiei, intrucat:

Preturile ridicate ale licitatiei nu permit intreprinderilor sa investeasca cele 27 de miliarde EUR de care au nevoie, potrivit unui studiu al UE, pentru modernizarea retelelor.

Intarzierile in instalarea retelelor (investitiile in infrastructura au diminuat in ultimii ani ), blocheaza dezvoltarea de noi activitati economice, iar veniturile fiscale pe care autoritatile publice spera sa le obtina din taxele care s-ar aplica acestor noi activitati nu se materializeaza niciodata.

Intreprinderile se confrunta cu o situatie financiara precara (unele au datorii de trei ori mai mari decat valoarea lor la bursa)

Comisia organizeaza consultari cu privire la o coordonare mult mai buna a procesului de acordare a licentelor pentru utilizarea frecventelor. Astfel, operatorii ar putea profita de economiile de scara ce ar putea rezulta in urma dezvoltarii simultane a retelelor 4G in aceeasi banda de frecvente in mai multe tari, ceea ce inseamna ca utilizatorii ar avea mai devreme un acces mai bun la 4G.

Lanseaza etapa preliminara a procedurii de punere in aplicare, in temeiul articolului 6 alineatul (2), a programului pentru politica in domeniul spectrului de frecvente radio cu privire la autorizarea utilizarii spectrului adecvat pentru tehnologia 4G, armonizat la nivelul UE (870 MHz).

Comentarii

comentariu

About the Author

-