Published On: mie, Iul 31st, 2013

Se imbunatateste prognoza de crestere economica

Share This
Tags

FMIPe fondul unor exporturi mai bune si unei productii agricole mai dezvoltate, Fondul Monetar International imbunatateste pronosticul de crestere economica a Romaniei pentru acest an la 2% si pentru anul 2014 la 2,25%.

Intr-o conferinta de presa, Schaechter declara ca “constatam ca redresarea economica se accelereaza si continua sa se accelereze. In prima parte a anului, exporturile au fost mai puternice, in timp ce cererea interna s-a mentinut slaba. Productia agricola este mult mai buna decat anul trecut. Avand in vedere aceste lucruri, am crescut proiectia pentru cresterea economica la 2% pentru acest an, iar pentru anul viitor ne asteptam ca aceasta redresare sa continue, avem o proiectie de ‘doi si un sfert’ pentru anul viitor”. In urma discutiilor cu FMI,  Liviu Voinea, ministrul delegat al Bugetului, sustine ca prognoza de crestere economica pentru 2013 a fost ridicata de la 1,6% la 1,9%. Insa guvernul estimeaza un avans PIB peste noua tinta, pentru sfarsitului anului. Prima retusare bugetara din acest an se bizuie pe un PIB mai mare cu 2,6 miliarde lei, in urcare la 626,2 miliarde lei.

Inflatia va scadea si deficitul de cont curent se va reduce in continuare pana la 2-2,5% in 2013, prevesteste FMI. Schaechter mai declara ca “In ceea ce priveste politica fiscala, Guvernul este determinat sa realizeze o consolidare fiscala treptata. Odata cu anuntarea rectificarii bugetare, Guvernul si-a propus sa atinga un deficit de 2,3% din PIB pe cash si de 2,4% pe ESA in acest an, precum si un deficit structural de cel mult 1% din PIB pana in 2015”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-