Published On: lun, Iul 22nd, 2013

Romania – locul trei in Europa la rezervele de gaze de sist

Share This
Tags

gaze de sistANRM deruleaza, in perioada iulie-noiembrie, o campanie de informare cu privire la gazele de sist si a lansat site-ul infogazedesist.eu, unde a anuntat ca tara noastra are rezerve recuperabile de gaze de sist de 1.444 miliarde de metri cubi, clasandu-se astfel pe locul al treilea in Europa.

Aceasta cantitate ar putea sa acopere consumul national de gaze pentru 100 de ani, reiese din datele Autoritatii Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), preluate de la Administratia americana pentru informatie in domeniul energiei EIA.

In Romania, compania americana Chevron a obtinut, in 11 iulie, acordul de mediu pentru amplasarea sondelor de foraj si explorare a gazelor de sist in trei zone din judetul Vaslui. Chevron mai detine concesiuni si in Dobrogea. Chevron intentioneaza sa  inceapa  in a doua jumatate a acestui an forarea unui put de explorare a gazelor de sist in judetul Vaslui si va initia studii seismice pentru cele trei perimetre din judetul Constanta.

In ceea ce priveste petrolul prins sub formatiuni de roca de sist in Romania, EIA estimeaza un volum de 300 milioane de barili, fata de rezerve dovedite estimate la 600 milioane de barili din alte tipuri de zacaminte.

Potrivit estimarilor institutiei americane, explorarea zacamintelor de sist ar creste cu 50% rezervele de petrol ale Romaniei si de peste 10 ori rezervele de gaze natural.

SUA detine  cele mai mari rezerve de gaze de sist din lume, urmata  de China, Argentina, Algeria, Canada si Mexic. In privinta petrolului din zacaminte de sist, Statele Unite sunt urmate de Rusia, China, Argentina si  Libia.

 Ministrul Mediului, Rovana Plumb, declara, pe 9 iulie, ca nu exista “niciun fel de risc pentru mediu si pentru sanatatea oamenilor in cazul explorarii gazelor de sist”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-