Published On: mar, Iul 23rd, 2013

REMEMBER ’89. Cel mai DUR atac la generalul BADALAN. Voicila: “Este vinovat de genocid. Le-a aratat subordonatilor cum sa bage baioneta in oameni”

Share This
Tags

Badalan“Domnul Badalan este vinovat pentru instigare la genocid”. Aceasta grava acuzatie la adresa fostului deputat brailean ii apartine revolutionarului Valentin Voicila

Ironia sortii face ca Voicila sa se fi nascut tot in Braila, in anul 1958. In decembrie 1989, actorul Valetin Voicila si Eugen Badalan s-au intalnit, fata in fata, in piata din Arad. Primul era liderul revolutionarilor aradeni, iar cel de al doilea era maior al Armatei Romane, sef de Stat Major la Divizia 11 Mecanizata de la Oradea.

Generalul Eugen Badalan, fost Sef al Statului Major al Armatei Romane, a inaintat Consiliului Local Municipal Braila, acum aproximativ o luna, o cerere prin care a anuntat ca renunta de buna voie la titlul de Cetatean de Onoare al orasului. Consilierii municipali au aprobat in unanimitate proiectul privitor la decizia lui Badalan.

Valentin Voicila, fostul sef al Consiliului Frontului Salvarii Nationale Arad si al Consiliului Judetean Arad, a descris evenimentele care au avut loc in oras, in zilele Revolutiei Romane, dar si despre implicarea lui Eugen Badalan.

“La Arad, din data de 20 noaptea, muncitorii nu mai lucrau in fabrici. Erau lumanari deja aprinse pe strunguri. Cand au iesit in strada, in data de 21, la orele 7 dimineata, au iesit muncitorii imbracati in pufoaice. Gestul Armatei de a se ridica impotriva poporului este cu atat mai condamnabil cu cat Badalan avea in fata muncitori, deci nu era vorba nici de servicii secrete, nici de alti huligani sau armate straine. Avea in fata muncitori bine organizati, cu maistri, cu sefi de echipa. Asta am intalnit in strada la 10:30 dimineata cand am aparut in fata muncitorilor”, a precizat Voicila.

Primul conducator aradean post-decembrist spune ca Badalan, in timpul acelor evenimente, era “nervos”, incercand “cu orice chip” sa “provoace” multimea: ”Orice as fi facut, acest ofiter era nervos. Am vazut ca tot ce faceam nu il multumea. Atunci am inteles ca el dorea cu orice chip sa ne provoace. Ofiterii care nu ii impartaseau punctul de vedere mi-au zis: “Domnul Voicila atentie sa nu provocati vreun soldat pentru ca va fi baie de sange, s-a primit ordinul sa se bage baioneta in oameni, atentie ce faceti!”

Despre participarea lui Badalan la Arad, Valentin Voicila precizeaza ca fostul sef al Armatei Romane a sosit in oras impreuna cu secretarul Comitetului Central, Ilie Matei, care ordonase suprimarea manifestatiei.

“La Arad, in data de 20, a venit secretarul CC, Ilie Matei impreuna cu actualul general Eugen Badalan, pe atunci maior, seful Statului Major de la Oradea. Au venit de la Timisoara. Domnul Badalan a fost prezent din data de 17. A fost trimis de generalul Schiopu la Timisoara si a venit la Arad impreuna cu sceretarul CC Ilie Matei. Au ajuns la Arad si ordinul dat de Matei a fost bagati baioneta in oameni, spalati piata de sange. Asta in data de 21 dimineata, cand in piata era zeci de mii de oameni”, a mentionat revolutionarul nascut la Braila.

Tensiunea din piata aradeana era uriasa, tinand cont de faptul ca ofiterii care erau in fata aradenilor fusesera si la Timisoara, unde a avut loc suprimarea violenta a Revolutiei.

“Aveam in fata niste ofiteri care trasesera deja la Timisoara. Tensiunea era uriasa, oamenii erau ft nemultumiti in strada, muncitorii erau pe punctul de a intra in conflict cu Armata la primul click. Ofiterii m-au avertizat ca vor fi obligati sa traga daca un singur soldat va fi atacat”, a mai declarat Valentin Voicila.

Declaratiile revolutionarului Valentin Voicila despre implicarea lui Eugen Badalan in Revolutia de la Arad:

“Domnul Eugen Badalan primind ordin de la Ilie Matei sa bage baioneta in oameni, le-a cerut subordonatilor sa actionati si le-a aratat si cum, cum sa bage baioneta in oameni. In acest moment au fost cativa ofiteri care au refuzat. Maiorul Badalan era in piata si cauta tot timpul motive ca sa declanseze conflictul. Erau pregatite deja mijloacele specifice pentru a spala piata de sange. In Primarie erau facute bate, 5000-6000 de bate, si lanturi pe care le-am vazut dupa ce am intrat in Primarie.

In data de 21 noaptea am ramas 100-200 de oameni, dupa ce in timpul zilei am fost mii de oameni si atunci domnul Badalan nu si-a mai respectat cuvantul, vazand ca suntem foarte putini si a inceput sa ne preseze de la linia de tramvai catre Banca, in spatele nostru era banca. Noi nu aveam unde sa ne mai ducem, ori aveam Armata in fata si intram in conflict cu Armata, sau retragandu-ne la Banca, aveam in spate niste ziduri.

Atunci m-am dus la domnul Badalan si i-am spus: “Domnule maior de ce nu va respectati cuvantul. Am demonstrat atata timp fara violenta. De ce nu va respectati cuvantul?”. Vazand ca suntem foarte putini mi-a raspuns asa: “Mars din fata mea pentru ca voi ati rupt stema de pe steagul tricolor si eu am depus juraman pe tricolorul cu stema. Mars din fata mea ca te impusc!”. Martori la acest conflict au fost ofiteri si colegii mei din grupul de revolutionari. M-am dus si am schimbat toate steagurile. Vreau sa va spun ca Aradul este singurul oras din Romania in carea u fost atatia oameni in strada, care in data de 22 decembrie avea steaguri tricolor cu stema ca sa nu traga, am trebuit sa fac acest compromis in acea noapte.

A doua zi domnul Badalan coordona actiunile din piata in continuare. La un m0ment dat intre soldatii care erau fara baioneta si fara incarcator, au aparut soldati cu incarcator si baioneta. Au venit la mine ofiterii, era 22, ora 10 dimineata, domnul Voicila nu stiu ce se intampla, sunt soldati, altii decat ai nostri si au venit probabil sa va provoace.

Atunci am luat microfonul si am spus va rog sa retrageti acesti soldati, este o provocare. Multimea a inceput sa strige, erau in jur de 100 de mii de oameni in piata, nu se mai putea face nimic. Si i-au scos incet incet.

Declaratiile domnului Badalan sunt total invers. Ceea ce a cerut atunci, practic, este instigare la genocid. Numai pentru faptul ca ofiterii au refuzat sa execute ordinele, nu a fost o baie de sange la Arad si pentru ca am facut compromisul sa schimb steagurile.

Domnul Badalan este vinovat pentru instigare la genocid. Nu recunoaste ca a dat ordinul sa se bage baionete in oameni, desi sunt nenumarate declaratii ale ofiterilor”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-