Published On: Soare, Iul 21st, 2013

Piloti romani sunt pregatiti in SUA pentru avioanele ce vor fi achizitionate in 2015

Share This
Tags

avion f 16Avioanele F-16 achizitionate din Portugalia pentru dotarea Fortelor Aeriene Romane vor fi aduse in 2015  in tara. Pana atunci va urma pregatirea pilotilor in SUA, dar sI modernizarea infrastructurii pentru a fi compatibila cu aceste aparate.

Mircea Dusa a afirmat, duminica, intr-o declaratie de presa sustinuta la Flotila 71 Aeriana Campia Turzii, judetul Cluj, ca Ministerul Apararii deruleaza doua programe importante, primul privind realizarea capabilitatii militare de transport cargo si militar si celalalt privind aviatia de vanatoare.

Ministerul Apararii deruleaza doua programe esentiale, privind realizarea capabilitatii militare de transport cargo si militar, a declarat Mircea Dusa, duminica, intr-o declaratie de presa sustinuta la Flotila 71 Aeriana Campia Turzii, judetul Cluj.

“Avem doua programe importante, primul privind realizarea capabilitatii militare de transport cargo si militar si celalalt privind aviatia de vanatoare. Din acest an, incepe programul de modernizare in domeniul aviatiei de vanatoare si prevede dotarea flotilelor noastre cu avioane multirol F-16. Acesta este unul complex care vizeaza nu numai achizitia de avioane, ci si modernizarea acestora din punct de vedere mecanic si a avionicii, care va fi de ultima generatie. In acelasi timp, vizeaza modernizarea infrastructurii din tara care sa fie compatibila cu avioanele F-16 si achizitia armanentului si munitiei pentru misiuni aeriene si pregatirea personalului tehnic – pilotii, personalul de intretinere. Aceasta capabilitate nu se poate realiza de la o zi la alta, ci in timp. Vor fi aduse in Romania, in prima etapa, 12 avioane F-16, urmand ca programul de inzestrare cu avioane multirol sa continue. Este un efort serios al Guvernului Romaniei si al bugetului pentru a asigura o asemenea capabilitate militara. Avioanele F-16 vor veni in tara, probabil, in 2015. Chiar daca le aducem astazi, le tinem pe aeroport, trebuie pregatiti pilotii, iar pregatirea va avea loc in SUA, pe aparatele pe care le achizitionam”, a precizat Dusa.

Programul de transport cargo este in derulare, Ministerul Apararii detinand cinci avioane de tip Spartan, cu care s-au desfasurat misiuni umanitare, a spus Ministrul.

“Urmeaza sa mai vina doua avioane, probabil pana la sfarsitul acestui an, unul Medevac pentru misiuni sanitare si unul echipat pentru stingerea incendiilor, care poate fi folosit la stingerea unor incendii de padure”, a mentionat Dusa.

Duminica, la Flotila 71 Aeriana Campia Turzii au avut loc manifestari organizate pentru sarbatorirea Zilei Fortelor Aeriene si a Centenarului Aeronauticii Militare, a fost prezent Ministrul Apararii Nationale si a asistat la un spectacol aerian sustinut de 8 avioane MIG 21 Lancer, 6 elicoptere IAR-330 Socat, un avion IAR-99 }oim, avioane de la Aetoclubul Romaniei sI parasutisti sportive.

Intrarea la manifestare a fost libera, la ea asistand cateva mii de persoane.Romania va achizitiona din SUA si Portugalia 12 avioane vechi tip F-16, pentru care va plati 628 de milioane de euro.

Comentarii

comentariu

About the Author

-