Published On: joi, Iul 18th, 2013

Negocierile cu FMI decid pretul painii

Share This
Tags

paineGuvernul va anunta la sfarsitul acestei luni daca se reduce sau nu taxa pe valoare adaugata la paine. Decizia va fi in functie de rezultatul negocierilor cu reprezentantii FMI, aflati in aceste zile in Romania pentru a pune la punct incheierea unui nou acord. Delegatia FMI este acum la Ministerul Finantelor, acolo unde sindicalistii nemultumiti din CFR se pregatesc pentru o noua zi de proteste.

Este a patra, dar si ultima zi de proteste a sindicalistilor de la CFR, oamenii temandu-se ca odata cu privatizarea companiei, isi vor pierde locurile de munca, desi, ieri, in sedinta de Guvern, premierul Victor Ponta a asigurat ca numarul celor disponibilizati nu va fi mare.

{n cadrul acestei intalniri, reprezentantii Fondului vor discuta astazi despre reducerea TVA la paine, autoritatile din Romania trebuind sa convinga ca aceasta reducere nu va prejudicia bugetul de stat.

In urma cu doua zile, Victor Ponta a declarat ca Guvernul va efectua la sfarsitul lunii iulie prima rectificare bugetara din acest an, prin care se spera ca vor fi asigurate fonduri care sa faca posibila reducerea TVA la paine, precizand insa ca reducerea TVA la paine, anuntata initial pentru luna iulie, nu va putea fi aplicata nici de la 1 august. Premierul a explicat totodata ca este necesar sa existe si o opinie favorabila din partea FMI.

Potrivit declaratiei lui Ponta din luna mai pentru proiectul de reducere a TVA la paine va trebui sa fie alocata suma de 250 milioane lei. Fondul Monetar International a transmis Guvernului sa aloce acesti bani din alta parte si sa nu mearga doar pe ideea ca ii va recupera din evaziunea fiscala.

Un document al Ministerului Finantelor redactat in primavara acestui an arata ca reducerea TVA la paine ar genera un impact bugetar negativ semnificativ si poate crea premise de diminuare a evaziunii in urmatorii ani.

Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, preciza insa ca TVA va fi redusa la paine incepand cu luna iulie, deoarece reprezinta un angajament politic al USL, si ca documentul in care se arata ca nu exista venituri de compensare pentru o astfel de masura este un document intern, dar ca sursele de compensare pot fi totusi asigurate printr-o imbunatatire a colectarii.

Comentarii

comentariu

About the Author

-