Published On: vin, Iul 12th, 2013

Ministrul PNL Relu Fenechiu condamnat la 5 ani de inchisoare cu executare

Share This
Tags

relu fenechiu* Aceasi pedeapsa a primit-o si fratele ministrului Transporturilor, Lucian Fenechiu, si Mihai Bogdan Damian * Condamnarea a avut loc in dosarul “Transformatorul”

Relu Fenechiu a primit o pedeapsa de cinci ani de inchisoare cu executare si trei ani interzicerea unor drepturi, pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata.

Ioan Turbatu, director general al SISEE Moldova in perioada 2002 – 2004, si Ion Marghidan, director general al SISEE Moldova in perioada 2004 – 2005, au fost condamnati la câte sase ani de inchisoare cu executare, pentru abuz in serviciu in forma calificata si continuata.

Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova in perioada 2002 – 2005, a primit o pedeapsa de sapte ani de inchisoare cu executare, pentru abuz in serviciu in forma calificata si continuata.

Instanta a mai dispus ca cei sase inculpati sa plateasca, in solidar, 6.327.390 lei, reprezentând daune materiale.

Deputatul PNL Relu Fenechiu a fost trimis in judecata de procurorii DNA in iunie 2012, in dosarul cunoscut ca “Transformatorul”, fiind acuzat ca prin firmele sale a vândut transformatoare si intreruptoare uzate si vechi la preturi de produse noi catre Sucursala de Intretinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a institutiei.

Fratele acestuia, Lucian Fenechiu, si Mihai Bogdan Damian, asociat unic si administrator la SC Euro Plus SRL Iasi si actionar al SC Fene Grup SA, au fost acuzati de complicitate la abuz in serviciu in forma calificata si continuata si complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial.

Procurorii anticoruptie i-au trimis in judecata si pe Ioan Turbatu, director general al SISEE Moldova in perioada 2002 – 2004, pentru abuz in serviciu in forma calificata si continuata, Ion Marghidan, director general al SISEE Moldova in perioada 2004 – 2005, si Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova in perioada 2002 – 2005, ambii pentru abuz in serviciu in forma calificata si continuata si abuz in serviciu contra intereselor publice daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial, in forma continuata.

Potrivit DNA, pe lânga achizitiile normale de echipamente si piese de schimb, in perioada 2002 – 2005, SISEE Moldova a realizat si achizitii de la un grup de patru firme – SC La Rocca SRL, SC Tehnorom SRL, SC Fene Grup SA si SC Euro Plus SRL – fara sa respecte prevederile legislatiei cu privire la achizitiile publice, in conditii de favorizare a acestor firme, de la care s-au cumparat, la preturi de produse noi, transformatoare si intreruptoare uzate si vechi, fabricate in anii 1970 – 1980.

Totodata, procurorii au aratat ca 99,98 la suta dintre produsele respective au ramas permanent in stocul SISEE Moldova, devenind in final achizitii de produse vechi, folosite, fara justificare economica, inutile si cauzatoare de prejudicii bugetului societatii, facute cu scopul de a favoriza firmele ce le livrau.

Potrivit rechizitoriului, prejudiciul total este de 7.529.594,1 lei (6.327.390 de lei plus TVA) si reprezinta valoarea echipamentelor necorespunzatoare achizitionate. Prejudiciul este rezultatul a 46 acte materiale, derulate in perioada 2002 – 2005, fiecare act material insemnând o achizitie publica efectuata de SISEE Moldova de la firmele SC La Rocca SRL, SC Fene Grup SA, SC Euro Plus SRL si SC Tehnorom SRL.

Filiala de Intretinere si Servicii Energetice “Electrica Serv” SA – SISE Electrica Moldova s-a constituit parte civila in aceasta cauza, pentru suma reprezentând valoarea prejudiciului, scrie Mediafax.

Comentarii

comentariu

About the Author

-