Published On: mar, Iul 30th, 2013

Mafia lemnului la Braila, mai ca nu exista

Share This
Tags

hoti-de-lemne copyAcum o saptamana Lucia Varga, ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura a declarat ca “mafia lemnului din judetul Cluj a fost la ea acasa”, fiind ” intretinuta inclusiv de factori politici”.

Pornind de la acesta afirmatie, redactorii Infobraila au cercetat care este situatia in acest sens in judetul Braila.Cu greu, Infobraila a intrat in posesia datelor oficiale existente la Directia Silvica.

Suprafata fondului forestier din judetul Braila este de 28.008 hectare, din care 24.075 ha proprietate publica a statului, 382 de ha proprietate publica a unitatilor administrativ-teritoriale si 3.551 ha proprietate privata a persoanelor fizice si juridice. Padurile Directiei Silvice Braila, sunt incadrate potrivit conditiilor specifice, la grupa 1 functionala cu rol de protectie, sunt dispersate de-a lungul Dunarii, in Insula Mica a Brailei pana la 5 km, regim de inundatie.

ISV Braila a identificat peste 2.000 de arbori taiati ilegal cu un volum de 95 mc si o valoare de 20.800 de lei,de la inceputul acestui an.

La nivelul judetului Braila, sunt integrati in sistemul informational de urmarire a materialelor lemnoase, denumit SUMAL, 125 de agenti economici.

Persoanele fizice autorizate, societatile economice, inteprinderile individuale desfasoara activitate de comert cu material lemons conform prevederilor HG. numarul 996 din 27 august 2008. Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic nu emite autorizatii pentru comercializarea materialului lemons pentru foc, ci doar acorduri de distribuire si utilizare a formularelor cu regim special.

Acordul se reinnoieste anual. De la inceputul anului 2013 s-au reinnoit 63 de acorduri. In urma controalelor efectuate de ISV Braila la agentii economici si in padurile private, au fost aplicate 3 contraventii in valoare totala de 11.500 de lei.

Comentarii

comentariu

About the Author

-