Published On: mie, Iul 24th, 2013

Limitarea comisioanelor la plata cu cardurile bancare

Share This
Tags

card3Comisia Europeana a prezentat miercuri noile norme propuse in ceea ce priveste serviciile de plata si comisioanele interbancare la plata cu cardul, vizand limitarea acestora la 0,2% din valoarea tranzactiei in cazul cardurilor de debit, respectiv 0,3% pentru cele de credit.

Astfel, CE  vizeaza  reducerea costurilor suportate de retaileri pentru platile cu cardul, in speranta ca economiile vor fi transferate mai departe, catre consumatori, prin reducerea preturilor la vanzarea cu amanuntul.

La randul sau, vicepresedintele Comisiei Europene, Joaquin Almunia, a afirmat ca noile norme propuse de CE vor completa aplicarea normelor antitrust, impiedicand astfel aparitia comisioanelor excesive. Pentru prestatorii de servicii de plata vor fi create conditii de concurenta echitabile, noi ofertanti  vor putea sa intre pe piata si sa ofere servicii inovatoare, comerciantii cu amanuntul vor realiza economii semnificative datorita reducerii comisioanelor platite bancilor, iar consumatorii vor beneficia de aceasta situatie, datorita reducerii preturilor de vanzare cu amanuntul”, a  mai declarat vicepresedintele CE. Astfel, consumatorii vor fi mai bine protejati impotriva fraudei, iar costurile suportate de acestia in cazul platilor neautorizate si situatiilor de frauda vor fi reduse la maximum 50 de euro, de la 150 de euro cat este  in prezent.

Dupa plafonarea comisioanelor interbancare pentru cardurile de consum, costurile comerciantilor pentru operatiunile de plata vor fi reduse semnificativ, suprataxele pierzandu-si in acest fel justificarea.

Pe langa limitarea comisioanelor, CE vrea sa impuna operatorilor sa izoleze departamentele care administreaza retelele de carduri bancare de cele care presteaza servicii optionale de procesare a platilor pentru banci.

Comentarii

comentariu

About the Author

-