Published On: Soare, Iul 28th, 2013

Fermierii romani vor putea accesa credite cu o dobanda medie pe piata interbancara

Share This
Tags

FermieriBancile vor acorda agricultorilor, in contul adeverintelor APIA,  credite cu o dobanda maxima  ROBOR la 6 luni plus  4% pentru Fondul European de Garantare Agricola, respectiv maxim ROBOR plus  4,5% pentru Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala.

Plafoanele sunt prevazute intr-un ordin al ministrului Agriculturii, Daniel Constantin , care stabileste si comisionul incasat de banca, de sub 1%.

Nivelurile dobanzilor si comisionului vor fi valabile pentru creditele acordate atat beneficiarilor platilor directe cat si pentru beneficiarii axelor 1, 3 si 4 din Programul National de Dezvoltare Rurala. APIA va incheia convenţii cu bancile interesate si le va  impune acestora cateva conditii, pe langa cele privind dobanzile.

Astfel, instituţiile de credit trebuie sa detina agentii sau sucursale in cel putin 30% din judete si sa fi finantat in perioada 2008-2012 anumite activitati din Programul Naţional de Dezvoltare Rurala.

De asemeni, APIA, poate incheia conventii si cu bancile care nu indeplinesc cerinta privind reteaua teritoriala, dar vin cu oferte de creditare sub nivelul general impus si accepta ca acestea sa fie
inscrise in conventie.

Ministerul Agriculturii arata, intr-un comunicat, ca noile prevederi vor incuraja fermierii si beneficiarii PNDR sa  solicite credite bancare care sa conduca astfel la cresterea ratei de absorbtie a fondurilor europene. Pentru dezvoltarea rurala, rata a ajuns la aproape 60%, dintr-un total de 8,12 miliarde euro.

Agricultura  romaneasca beneficiaza in prezent de plati europene si subventii nationale de peste trei miliarde euro anual, dar absorbtia fondurilor pentru dezvoltare rurala se confrunta cu accesul dificil la credite, in special din cauza nivelurilor dobanzilor cerute de banci.

Comentarii

comentariu

About the Author

-