Published On: mie, Iul 24th, 2013

EXCLUSIVITATE: Unul dintre romanii care au ars de vii in Germania era brailean. “Dormeau 13 intr-o camera cand a luat foc”

Share This
Tags

Cosciug Grigore FlorinA plecat in Germania pentru un trai mai bun, insa s-a intors acasa in sicriu. Povestea unui tanar din satul Lacu-Sarat, Florin Grigore, in varsta de 32 de ani, readuce in discutie problemele pe care le intampina romanii care pleaca la munca in Occident, printre care conditiile inumane de trai.

Primarul comunei Chiscani, Ion Craciun, a declarat pentru Infobraila ca stie despre situatia familiei lui Forin, insa aceasta nu a cerut sprijinul primariei.

“Cunosc cazul, ce sa va spun imi pare rau. Il stiam si pe baiat, era un om muncitor. Intreaga comunitate regreta moartea lui Florin. Eu eram la Guvern cand s-a intamplat, bine ca l-au adus in tara, sa il planga parintii si sa il ingroape unde s-a nascut”, ne-a marturisit edilul.

Florin a plecat in luna mai, in orasul Papenburg, din Saxonia Inferioara, pentru a munci ca sudor la Santierul Naval Meyer, unde sunt angajati peste 100 de romani si bulgari. Doua luni mai tarziu, mai precis acum doar o saptamana, barbatul a murit in Germania, intr-un incediu ce a mistuit cladirea in care erau cazati muncitorii. In incendiu a mai murit un coleg de al braileanului, un conational de 45 de ani. Cei doi lucrau in domeniul constructiei vapoarelor de lux, castigand un salariu net de 1.800 de euro lunar.

La fel ca majoritatea romanilor, Florin Grigore a plecat in Germania, prin intermediul unei firme intermediare, cu sediul in Constanta. Firma din Germania este doar un subcontractor, muncitorii apartinand societatii constantene. In presa germana se vorbeste despre “mafia subcontractantilor mafioti”.

Inmormantea Florin GrigoreTragedia din Papenburg a starnit revolta sindicatelor din Germania, care au cerut autoritatilor controale drastice la santierul naval, acuzand “Meyer” ca poarta raspunderea sociala pentru ceea ce s-a intamplat.

Pe data de 9 iulie, cand Florin a implinit varsta de 32 de ani, Gelu Grigore, fratele mai mare al acestuia, l-a sunat pentru a ii ura la multi ani. Dupa patru zile, Gelu a primit un telefon care l-a lasat fara suflare. Aflase ca fratele lui a murit intr-un incendiu, in locul unde dormea alaturi de ceilalti muncitori romani din Papenburg.

Trupul neinsufletit al braileanului a fost adus, intr-un sicriu sigilat, inscriptionat in limba germana, in localitatea Lacu-Sarat. Inmormantarea tanarului de 32 de ani a adunat laolalta toata comunitatea din micul sat de langa Braila.

Firma Bordo Mavi SRL, cu sediul in Constanta, pe str. Calarasi nr. 6A, este societatea care i-a angajat oficial pe Florin Grigore si pe ceilalti muncitori romani din Papenburg. La data de 24 mai, Florin a semnat contractul de munca, iar patru zile mai tarziu era deja cazat intr-o casa veche din orasul german.

“Firma isi schimba numele aproape in fiecare luna. Anul trecut purta denumirea de Mavran SRL, anul acesta se numeste Bordo Mavi SRL. Cred ca obiectivul acestor schimbari este de a-si asigura anumite avantaje fiscale, de care beneficiaza firmele nou-infiintate in Romania. Din ce stiu, managerul firmei SDS din Emden este si managerul firmei Bordo Mavi SRL. Astfel, el detine controlul total al banilor virati de Meyer Werft si al sumelor ce revin angajatilor”, a declarat Gelu Grigore, fratele braileanului mort in Papenburg.

Dupa incendiu au iesit la suprafata conditiile in care erau cazati muncitorii romani din Santierul Naval “Meyer”. In momentul tragediei, in camera unde dormea Florin se mai aflau 12 barbati, paturile fiind lipite unul de altul.

“Nu existau dulapuri. Tot ce aveau muncitorii era impins sub pat. Barbatii erau tinuti in conditii inumane”, a precizat pentru presa germana doctorul care a constatat decesul celor doi muncitori.

La doar cateva zile dupa tragedie, firma germana a decis sa ii mute pe muncitori in locuinte mult mai spatioase. Mai mult decat atat in incaperi au fost montate si extinctoare.

Ancheta autoritatilor germane continua la Santierul Navala “Meyer” din Papenburg, infiintat in anul 1795.

Comentarii

comentariu

About the Author