Published On: lun, Iul 22nd, 2013

EXCLUSIV: Lista Wikileaks a abonatilor Stratfor din Romania: deputati, fosti ministri, actualul reprezentant al Romaniei la FMI, economisti, generali. Plus un parlamentar brailean

Share This
Tags

wikiIn anul 2011, Wikileaks a publicat o lista a abonatilor Stratfor – cunoscuta agentie de analize geopolitice, fondata in 1996 de George Friedman. Lista confidentiala a clientilor agentiei private americane a devenit astfel publica, printre acestia numarandu-se Departamentul Apararii din SUA, dar si Apple, Dan Quayle – fost vicepresedinte al SUA sau Henry Kissinger – fost secretar de stat al SUA sub Nixon si Ford. La acel moment, Friedman a mentionat ca este vorba despre o lista a clientilor care s-au abonat la publicatia emisa de Stratfor, neexistand o legatura de alta natura.

Dobritoiu, Hrebenciuc, Dijmarescu, Medar, Tudose

Wikileaks 1Infobraila va prezinta lista abonatilor din Romania a publicatiei Stratfor, document ce apartine site-ului Wikileaks.org. 50 de persoane din Romania, printre care politicieni, economisti, bancheri sau oameni de afaceri, apar pe lista Wikileaks.

Fostul ministru al Apararii in guvernul Ponta 1- liberalul Corneliu Dobritoiu, Viorel Hrebenciuc – deputat PSD, generalul-maior (r) Corneliu Pivariu-presedinte si CEO Ingepo Consulting, generalul Sergiu Medar-fost consilier prezidential si director al Comunitatii Nationale de Informatii, Serban Matei – fostul director al Directiei Operatiuni de Piata din cadrul BNR, actualmente reprezentantul Romaniei la FMI sau Eugen Dijmarescu-ministrul Finantelor in 1991 si fost vice-guvernator al BNR, sunt doar cateva din numele sonore care s-au abonat la Stratfor, conform Wikileaks.

Majoritatea personalitatilor de pe lista Wikileaks s-au abonat la publicatia agentiei americane in anul 2010, conform aceluiasi document, perioada de abonare cea mai des intalnita fiind de un an.

Viorel Hrebenciuc si-a facut un abonament pe viata (“lifetime”) la publicatia Stratfor, iar Serban Matei, reprezentantul Romaniei la FMI un abonament anual.

In document mai apare si numele lui Mihai Tudose, deputat PSD de Braila, actualmente presedintele Comisiei pentru politica economica, reforma si privatizare din Camera Deputatilor, abonat la publicatia Stratfor incepand cu data de 4 decembrie 2010.

Fostul director Romtelecom si fostul reprezentant al Fondului Marshall in Romania

Wikileaks 2Crema lumii economice din Romania se afla si ea pe lista Wikileaks, printre abonati figurand CEO ai unor mari companii de consultanta financiara, dar si alti afaceristi cunoscuti.

Georgios Ioannidis s-a abonat la Stratfor in perioada in care conducea Romtelecom, acesta fiind director general al societatii in perioada 2007-2011. Un alt abonat este Mark Cunningham, actualmente director general pentru finantari al Fondului German Marshall al SUA, care in perioada abonarii era seful reprezentantei Fondului in tara noastra.

Director Shell Romania in primii ani de dupa Revolutie, Guy Burrow apare si el pe lista Wikileaks, acesta fiind in prezent responsabil pentru Balcani a Candole Partners, firma la care este si actionar.

Pe langa Dobritoiu, pe lista mai apare un fost ministru, Alexandru Farcas. Farcas a fost ministrul Integrarii Europene in Guvernul Nastase, iar in 2010 era vicepresedinte al Grupului Grampet.

Wikileaks 3Edward Ilie, fiul afaceristului din panificatie Gheorghe Ilie, s-a abonat la Stratfor, in timp ce era director al Smart Bucharest Partners, societate cunoscuta ca oferind consultanta pentru afaceri si management.

Unul dintre cei mai importanti consultanti financiar ai companiilor locale si internationale, Hein van Dam, Partener Coordonator Consultanta Financiara la Deloitte Romania, apare pe lista abonatilor Stratfor. Din 2005 este parte a echipei Deloitte, iar in 2010 s-a abonat la publicatia agentiei conduse de Friedman.

Nici domeniul Relatiilor Publice nu este strain de analizele Stratfor. Mihaela Nicola, unul dintre abonati, este doctor in PR si CEO al The Group, cel mai important actor din industria de publicitate din Romania.

Seful Stratfor, acum 2 luni, la Bucuresti

friedmanPe data de 16 mai 2013, George Friedman, Fondatorul si Presedintele companiei Strategic Forecasting Inc., a fost prezent la Bucuresti, la invitatia companiilor Media Consulta International si Thiess Holding. Expert in stiinte politice, Friedman este si autor al multor lucrari de succes: America’s Secret War, The Next 100 Years, The Next Decade, The Intelligence Edge etc. Stratfor este o companie globala recunoscuta la nivel mondial, ce activeaza in domeniul informatiilor strategice si al analizelor geopolitice. Agentia aduna si proceseaza informatiile de pe intreg globul, le filtreaza, analizeaza iar in final compania asigura cele mai recente rapoarte, stiri economice, politice si geopolitice si analize militare.

In cadrul conferintei sustinute la sediul BNR, fondatorul Stratfor a declarat ca “Romania trebuie sa aiba singura grija de ea, pentru ca nici NATO si nici UE nu o vor face”.

“Dupa 1989, Romania a cautat mereu cate un refugiu, cate o grupare sau organizatie care sa o protejeze. Asa a vazut Romania intrarea in NATO, la fel si in UE. Dar NATO nu o va proteja, NATO nu mai functioneaza cum trebuie de ani buni. Iar UE- vedeti cum arata”, a precizat Friedman la Bucuresti.

Prescurtarea Stratfor vine de la Strategic Forecasting si reflecta profilul firmei de securitate din SUA, de previziuni strategice. Firma privata face analize asupra amenintarilor asupra securitatii internationale. Prin tangenta serviciilor sale la sfera informatiilor secrete, a fost asemanata unui “CIA din umbra”, comparatia fiind facuta de Julian Assange, fondatorl Wikileaks.

Stratfor: “Dezvaluirea informatiilor de catre Wikileaks a creat dificultati abonatilor”

Dupa ce in anul 2011, Wikileaks a publicat o lista a abonatilor Stratfor, printre care figurau nume extrem de sonore, agentia Stratfor a precizat prin intermediul unui comunicat de presa ca “acest lucru reprezinta o incalcare deplorabila, nefericita si ilegala a vietii private”.

“Impreuna cu atacul de anul trecut, publicarea acestor adrese de e-mail reprezinta un atac direct la adresa Stratfor. Aceasta este o alta incercare de reduce la tacere si de a intimida compania si o vom respinge. Sub conducerea fondatorului si a CEO-ului, George Friedman, Stratfor nu va fi redusa la tacere si va continua sa publice analize geopolitice pe care prietenii si abonatii nostri au ajuns sa se bazeze.

Dupa cum am spus, Stratfor a lucrat pentru a construi o buna retea de surse in tari din intreaga lume, la fel cum ar proceda orice publicatie globala de analiza geopolitica. Am facut acest lucru intr-un mod simplu si ne-am angajat sa indeplinim cele mai inalte standarde de conduita profesionala.

Stratfor nu este o organizatie a guvernului si nu are legaturi cu guvernul. E-mail-urile reprezinta o proprietate privata. La fel ca toate de e-mail-urile private, acestea au fost scrise la intamplare si nimeni nu se astepta ca altcineva, in afara de expeditor si destinatar, sa vada continutul acestora. Ele ar trebui citite ca atare.

Stratfor intelege ca acest atac si consecintele sale, inclusiv dezvaluirea informatiilor de catre Wikileaks, au creat dificultati abonatilor, prietenilor si angajatilor nostri. Ne cerem din nou scuze pentru problemele provocate de acest incident si apreciem profund loialitatea demonstrata pentru Stratfor in urma atacului de anul trecut”, se arata in comunicatul Stratfor din anul 2012.

Comentarii

comentariu

About the Author