Published On: vin, Iul 26th, 2013

EXCLUSIV DOCUMENT: Afacerea lui Hayssam de la Braila, monitorizata de DGIPI. DGIPI:Privatizare ilegala. Primar: “Locuitorii au dus-o bine pe vremea teroristului asta”

Share This
Tags

*Duminica, serialul dezvaluirilor Infobraila legate de Omar Hayssam continua: Braila, o afacere de milioane si un senator PSD*

omar 1In editia de ieri, Ziarul Infobraila a prezentat, in exclusivitate, legatura dintre teroristul numarul 1 al Romaniei si o comuna din judetul Braila. Mai exact, un edil brailean a construit gardurile si acoperisurile institutiilor din localitate din materialul lemnos pe care l-a retinut de la Omar Hayssam, in compensarea unei datorii pe care firma acestuia o avea fata de primarie. Insa nu acesta este singurul cordon ombilical dintre Hayssam si Braila.

Agro City Center, firma detinuta de Hayssam, a cumparat la finele anului 2000, la sfarsitul mandatului lui Ioan Avram Muresan la Agricultura, actiuni la societatea comerciala Stanriz SA Stancuta. Pentru 100.000 de dolari, sirianul a achizitionat 65% din actiunile fostului IAS de la Stancuta, unde se afla una dintre cele mai mari orezarii din Romania. Afacerea a fost mai mult decat profitabila, tinand cont de faptul ca terenurile IAS-ului valorau la acea vreme aproximativ 17 miliarde lei vechi, iar orezul depozitat in hangare 7 miliarde lei.

Autoritatile locale din Stancuta nu banuiau la acea vreme ca in spatele aceste afaceri se ascundea o adevarata masinarie de “fentat” bugetul de stat. Intr-un raport DGIPI din 8 octombrie 2010, transmis conducerii Ministerului de Interne si Ministerului Agriculturii, se precizau date legate de “privatizarea ilegala a SC Stanriz Stancuta, judetul Braila, in anul 2000″, dar si despre “tentative de instrainare a activelor si stocurilor de cereale” si “insusirea despagubirilor pentru calamitati de cultura, declarate fictiv”. Insa Hayssam nu a putut fi oprit, conducerea celor doua ministere facandu-se ca nu vad raportul transmis de DGIPI.

omar 2Nicu Turcu, actualul primar al comunei Stancuta, ales pentru prima oara in anul 2000, a declarat pentru Infobraila ca nu cunoaste amanunte despre modul in care a fost privatizata societatea: “Sunt din 200 primar, dar nu stiu. De unde sa stiu eu? Au venit astia ai statului, care au predat. Noi ne-am trezit cu ei. Au facut declaratia la primarie, au facut ce trebuia. Ce au declarat la noi, de exemplu activele Stanriz, au trecut la Agro, la Hayssam, si au fost inregistrate pe declaratia lor la primarie”.

Firma teroristului sirian a incasat in anul 2001 subventii de la statul roman in valoare de 4 miliarde lei vechi.

hayssam omarUn alt raport DGIPI, datand din 5 aprilie 2004, si transmis conducerii M.A.I si Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, dovedeste clar ca existau suspiciuni cu privire la legalitatea afacerii derulate de sirianul Omar Hayssam pe teritoriul judetului Braila. La data de 15 decembrie 2005, Agro City Center Filiala Braila a fost radiata.
Departamentul de Informatii si Protectie Interna din cadrul Ministerului Afacerilor Interne informa despre “evidentierea de operatiuni fictive in contabilitatea SC Agro City Center Filiala Braila, in scopul sustragerii de la taxe si impozite datorate la bugetul de stat”.
Nicu Turcu, edilul comunei brailene Stancuta, spune ca nu a avut nici o problema in acest sens cu Hayssam, ba din contra il descrie pe terorist ca fiind un om onest, care si-a achitat toate darile catre primarie.
“Ei la noi nu au ramas datori, ba din contra datoriile care erau inainte, le-au preluat si le-au platit. Nu am avut nici o problema cu Hayssam. Ei si-au platit. Nu stiu sa fi facut ceva ilegal. Nu am avut conflicte cu ei, ba din contra”, ne-a precizat Turcu.

Un alt aspect relevat de primar este legat de bunastarea pe care locuitorii comunei au simtit-o, in perioada in care condamnatul in cazul rapirii elor trei jurnalisti in Irak derula afaceri la Stancuta.
“Lua oamenii din Stancuta la orezarie, la rotatia culturii. Au dus-o bine oamenii pe vremea teroristului asta, au avut de munca. De ce sa nu zicem? Nu au dus-o bine cat a fost parloaga 4 ani, erau ciulini de 4 metri in orezarie. Seara ieseau in sat, cu totii, la o carciuma, la bufet. Fotbal jucau in curtea scolii, cu tinerii, cu profesorii tineri. Se intelegeau bine cu oamenii din sat, se invatase cu ei”, a mai adaugat edilul.

Comentarii

comentariu

About the Author