Published On: lun, Iul 15th, 2013

EXCLUSIV. Cum in 2007 un director era hartuit politic, insa a plecat de la conducere in 2013. Presiuni, verificari si un sef beat in fata Comisiei de Disciplina

Share This
Tags

RAR1Un document al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, publicat in exclusivitate de Infobraila, prezinta modul in care un sef de institutie din Braila a fost schimbat din functie, dar si detalii privind modul in care a fost facuta aceasta schimbare.

Povestea a fost relatatat de fostul sef al reprezentantei Regiei Autonome Registrul Auto Roman (RAR) Braila, Valeriu Cruceru. In anul 2007, mai precis pe data de 20 iunie, seful reprezentantei RAR Braila a fost sunat pe telefonul mobil de directorul general al RAR, liberalul Valeriu Crapatureanu, solicitandu-i sa se retraga din functie si sa vina la Bucuresti pentru a negocia un salariu mult mai motivant. Directorul general i-a lasat un timp de gandire de o saptamana, refuzand sa ofere lamuriri cu privire la aceasta cerinta, chiar daca braileanul a precizat ca nu isi da demisia pe criterii politice.

Ceea ce a urmat este demn de un scenariu de film: presiuni, telefoane de intimidare, verificarea activitatilor din trecut, ba chiar si o internare in spital.

Dupa telefonul mobil, a urmat contactarea pe telefonul de serviciu, pentru a se verifica daca Cruceru se afla la locul de munca. Vazand ca inlocuirea sa din functie este iminenta, barbatul i-a sunat pe colegii sai din alte judete, printre care Buzau, Tulcea, Bihor, acestia precizandu-i ca si ei au fost sunati de directorul general al RAR. Cei care au fost sunati erau fie membri, fie simpatizanti ai Partidului Democrat-Liberal.

Un director a cedat, altul a rezistat

Din discutia cu seful RAR Calarasi, directorul reprezentantei brailene a aflat ca omologul lui de la Alexandria “a cedat, neputand rezista presiunii, si drept recompensa i-a fost majorat salariul la 3500 lei.

RAR2Framantarile si stresul, cauzate de situatia in care era pus, l-au adus pe director pe patul de spital, intrand in concediu medical. Insa finalul nu se apropia nici pe departe.

Dupa externare, ajuns la locul de munca, Valeriu Cruceru a primit vizita, neanuntata, a sefului Corpului de Control al RAR, un anume inginer M.P. Corpul de Control mai efectuase un control, in urma cu doar 4 luni. Dupa aproximativ doua saptamani, directorul RAR Braila a primit un fax, in care i se cerea sa se prezinte la Bucuresti, pentru ca o comisie de disciplina sa ii analizeze activitatea profesionala. Cu o zi inainte de comisie, braileanul a intrat in concediu medical, la recomandarea medicului, insa s-a prezentat in fata comisiei din capitala. “Atmosfera amenintatoare si de hartuire” trebuiau sa il faca pe fostul sef RAR Braila sa demisioneze, se arata in documentul citat.

Cruceru reclamase faptul ca seful de reprezentanta anterior era membru al PSD si a parasit postul prin demisie, dar si faptul ca din 1992, de la infiintarea RAR, nici un director de filiala nu a fost numit in urma vreunei examinari sau a unui concurs pe post.

Nu e membru de partid, dar are prieteni pe acolo

Fostul director al RAR Braila a relatat faptul ca a fost membru al Partidului Democrat, insa la numirea in functie a parasit formatiunea politica, insa a ramas prieten cu doi fosti colegi de facultate, care erau membri ai PD Braila. De la aceasta relatie de prietenie i s-ar fi tras lui Cruceru situatia, dupa cum chiar acesta mentiona.

Legat de prezentarea in fata comisiei de disciplina a RAR, membrii comisiei au aratat intr-o informare din august 2007, ca desi se afla in concediul medical, seful RAR Braila s-a prezentat in fata comisiei, “mirosind a alcool”. In urma cercetarilor, seful RAR Braila a fost eliberat din functie. In 2008, instanta l-a repus pe Cruceru in functie, care cu mici intreruperi, a coordonat activitatea RAR Braila pana anul acesta.

Valeriu Cruceru a fost numit in functia de sef al reprezentantei RAR Braila la data de 1 iune 2005, fara examen sau concurs.

Comentarii

comentariu

About the Author