Published On: mie, Iul 31st, 2013

EXCLUSIV: Braila, Ceausescu si conflictul din Orientul Apropiat. Prima pozitie oficiala a Romaniei, la Braila: “Un pericol critic”

Share This
Tags

Ceausescu si ArafatIn momentul izbucnirii Razboiului arabo-israelian “Yom Kipur”, pe 6 octombrie 1973, Romania era una dintre cele mai familiarizate state est-europene cu situatia complexa din Orientul Apropiat.

Bucurestiul se afla in relatii bune cu tarile arabe din regiune, printre care Egipt, Siria si Iordania,  iar Yasser Arafat, presedintele Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei, era unul dintre prietenii apropiati ai lui Nicolae Ceausescu.

Relatia cu Israelul a cunoscut o evolutie pozitiva, pozitia Romaniei in timpul Razboiului de 6 zile din 1967 (n.r. conflict armat intre Israel si alianta formata din Egipt, Iordania si Siria), a influentat favorabil relatiile bilaterale.

Un moment important a fost ridicarea relatiei bilaterale la nivel de ambasada, pe 17 august 1969. Acest gest a suparat cateva tari arabe, astfel Irakul si Egiptul si-au retras diplomati de la Bucuresti, iar Siria si Sudan au rupt relatiile diplomatice cu tara noastra.

Moscova a criticat de asemenea gestul, considerand atitudinea Bucurestiului ca o destabilizare a eforturilor URSS de a instaura pacea in Orientul Apropiat. In timpul intalnirii dintre Leonid Brejnev si Nicolae Ceausescu, in anul 1970, liderul sovietic a privit ridicarea reprezentarii diplomatice la nivelul de ambasada  intre Romania si Israel ca “o stimulare a agresorului”.

Cu toate aceste critici, Romania nu si-a schimbat pozitionarea in relatia cu Israelul, ba chiar relatiile au capatat un tren ascendent. In anul 1970, Ceausescu se intalneste cu Golda Meyer, primul-ministru al Israelului, la Adunarea Generala a ONU, iar intre 4 si 7 mai 1972, Meyer efectueaza o vizita de stat in Romania.

Razboiul arabo-israelian din anul 1973 nu era o surpriza pentru Romania, insa reactia oficiala a sefului statului, Nicolae Ceausescu, a venit dupa 3 zile de la izbucnirea conflictului.

La data de 9 octombrie 1973, in timpul unei vizite la Braila, Ceausescu a declarat ca conflictul arabo-israelian reprezinta “un pericol critic pentru pace, nu doar in regiune, ci si pentru intreaga lume”. Aceasta remarca a fost facuta in cadrul unei “intalniri populare” organizate la Braila.

In aceeasi zi, agentia nationala de presa, Agerpres, a publicat un comunicat in care se preciza ca tara noastra sustine “o solutie politica pentru Orientul Mijlociu, care sa garanteze recunoasterea suveranitatii fiecarui stat din regiune”. Ceausescu a subliniat importanta incetarii actiunilor militare si si-a arata atasamentul fata de o solutie politica pentru incheierea conflictului arabo-israelian.

Nicolae Ceausescu se alaturase liniei date de Rezolutia ONU din 2 noiembrie 1967, la care Romania a avut o contribuitie esentiala prin ministrul de externe Corneliu Manescu, ales presedinte al celei de a 22 sesiuni a Consiliului de Securitate al ONU.

Pe 14 octombrie 1973, Ceausescu a trimis o scrisoare presedintilor Egiptului, Siriei si Israelului, prin care ii invita sa abandoneze ostilitatile si sa se aseze la masa negocierilor. Romania sustinea ca Israelul sa renunte la teritoriile castigate in cele sase zile de razboi, iar statele arabe sa renunte telul de a distruge statul evreu.

Razboiul de “Yom Kippur”, izbucnit pe 6 octombrie 1973, a durat mai mult decat toate coflictele armate anterioare din zona. Marile Puteri au livrat arme partilor beligerante si de abia la 21-22 octombrie Natiunile Unite au reusit sa lanseze un apel de incetare a focului.

La 24 octombrie luptele au incetat. Egiptul pierduse 15.000 de oameni, Siria 3000, iar Israelul 2656.

In timp ce israelienii cautau responsabili pentru dezastrul tactic, mari politicieni, precum Golda Meir şi Moshe Dayan demisionau.

In mod ciudat, conflictul izbucnit in ziua de Yom Kypur a anului 1973 a deschis poarta negocierilor de pace

 

 

Comentarii

comentariu

About the Author