Published On: mie, Iul 10th, 2013

Dezastrul de la Laminorul SA Braila – o mare potlogarie marca USL

Share This
Tags

Laminorul BrailaInformatia ca grupul rusesc Mechel  a vandut pe 50 de euro cele patru uzine metalurgice pe care le avea in Romania firmei Nikarom a tinut prima pagina zile la rand. Politicienii braileni, si mai ales deputatul PSD Cristian Rizea, s-au batut cu pumnul in piept ca vor face in asa fel incat vanzarea laminorului brailean, de unde isi castigau painea o multime de braileni, se va face astfel incat sa nu ii lase pe bietii muncitori fara amarata de paine castigate in conditiile de munca inumane de acolo. Mai mult, ministrul PNL Varujan Vosganian, a declarat ca s-a intalnit cu Viktor Ciumakov, care l-a asigurat ca va porni productia la unitatile din Buzau si Targoviste si ca le va inchide pe cele de la Braila si Campia Turzii. Nici premirul Ponta nu s-a lasat mai prejos si a dat asigurari ca va sprijini orice investitor care sa salveze unitatile pe care le detinea Mechel in Romania.

Ce nu au spus cei doi oficiali romani, si evident ca au stiut – iar daca nu, nu am auzit de nicio o demise la varful serviciilor secrete romanesti  – este ca vanzarea Mechel catre Nikarom a fost una in familie, in conditiile in care Olga Ciumakova, patroana holding-ului Mechel International Holding, este fiica patronilor de la Nikarom Invest.

Sa aiba tacerea oficialilor de la Bucuresti legatura cu faptul ca reprezentantul firmei Spark in Romania este, potrivit lui Cornel Ivanciuc, tot Victor Ciumakov, firma fiind cea care echipeaza elicopterele MI din doatrea Politiei?

Victor Chumakov, locuia, in Rusia, in orasul Irkutsk, de unde, de altfel, era sotia sa, el fiind nascut in localitatea Bugulma, tot din Rusia. La sfarsitul lui noiembrie 2007, Chumakov, impreuna cu fiica sa, Maria, au obtinut cetatenia romana.

Din 1993, Ciumakov detine firma Invest Nikarom, impreuna cu sotia sa, Svetlana. Compania avea un capital social de 99.979 lei, iar obiectul principal de activitate il constituie comertul cu ridicata de masini si echipamente.

Chumakov nu s-a limitat doar la aceste afaceri. In 2004, holdingul lituanian Aviabaltika intentiona sa deschida in Romania cinci centre service pentru intretinerea tehnica operativa a elicopterelor de productie ruseasca MI-8 si MI-17. Reprezentantul in Romania al Aviabaltika era nimeni altul decat Victor Ciumakov. Printre clientii din Romania ai Aviabaltika se numarau Unitatea Speciala de Aviatie a Ministerului de Interne, Romaero, Romtehnica, Romavia, Aerostar, Logistic Import si Comicex.

Pe de alta parte, tot in anul 2004, impreuna cu OMZ Nemo SRL, Ciumakov a infiintat, la Targoviste, firma Nemo SRL. OMZ Nemo este detinuta de OMZ Rusia, care detine si Upet Targoviste. Reamintim, in anul 2005, Upet era trecuta pe o lista ONU care nominaliza companii din toata lumea suspectate ca au dat mita autoritatilor irakiene, in perioada Saddam Hussein, in cadrul programului “Petrol contra hrana”. Pe aceasta lista, ONU mentiona Upet Targoviste cu o mita de 3,5 milioane dolari. De remarcat, oligarhul Kakha Bendonkidze, actionarul principal al OMZ, a ajuns, in 2004, ministru al Economiei in Georgia.

Comentarii

comentariu

About the Author

-