Published On: lun, Iul 22nd, 2013

Despagubirile RCA, in avantajul asiguratorilor

Share This
Tags

asigurare-rca copy 1Chiar daca au achitat prima de asigurare, soferii care au RCA, dar au avut ghinionul sa ajunga cu masina in service dupa un accident descopera ca asiguratorii ies mereu in avantaj, inspectorii de dauna recomandandu-le sa isi repare masina la un service autorizat de compania pentru care lucreaza, insa lucrarile nu sunt mereu la nivelul asteptarilor clientilor.

De obicei, pentru micsorarea costurile aferente platii despagubirilor pe RCA, societatile de asigurari manipuleaza clientii. Inspectorii de dauna sunt instruiti sa recomande ca reparatiile sa fie facute in service-uri agreate de compania care a subscris polita de asigurare. Clientilor li se mentioneaza ca, daca isi vor repara automobilul la alte service-uri decat cele precizate de catre asigurator, vor avea probleme cu plata daunelor si ca vor fi nevoiti sa isi achite din propriul buzunar reparatiile, urmand ca societatile de asigurari sa evalueze dupa propriul lor sistem valoarea reparatiilor si apoi sa decida cat vor plati din acea suma.

In cazul centrelor de reparatii preferate de compania de asigurari, principalul criteriu de care se tine cont este ca pretul reparatiilor sa fie cat mai scazut, a spus Cristian Muntean, directorul Asociatiei Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI). Acest fapt genereaza avantaje pentru asigurator, dar este pagubos pentru service si pentru soferi. Daca service-ul nu obliga compania de asigurari sa scoata prea multi bani din buzunar, atunci ramane pe lista celor agreati si va primi in continuare clienti.

Companiile de asigurari fac presiuni si asupra propriilor angajati sa convinga clientii sa apeleze doar la service-uri autorizate. „Daca nu reusesti sa faci clientul sa mearga la centrul agreat, atunci ti se taie din salariu, esti sarit din schema la bonusuri si, in final, ti se spune politicos ca e timpul sa iti cauti de lucru in alta parte”, a precizat un fost inspector de dauna. O alta modalitate la care apeleaza asiguratorii este sa trimita dosarul de dauna spre analiza la departamentele antifrauda, chiar daca nu exista nicio suspiciune in acest sens. Astfel, companiile de asigurari pot amana plata despagubirilor fara nicio problema din punct de vedere legal, chiar si cu trei luni, cat e limita pentru finalizarea anchetei.

Comentarii

comentariu

About the Author

-