Published On: lun, Iul 22nd, 2013

Descoperire uluitoare in Romania

Share This
Tags

pesteri cu mulaj* Au fost descoperite peste 100 de pesteri de mulaj, formate in perioada activa a Vulcanului Calimani-Gurghiu, cu circa 5,3 milioane de ani in urma *

 Unele dintre aceste pesteri, situate pe Valea Muresului Superior, in Defileul Toplita – Deda, vor fi deschise circuitului turistic. Primele pesteri de mulaj au fost descoperite pe Valea Muresului, in zona Salard – Androneasa, la o inaltime de 600 – 700 de metri, majoritatea in partea Muntilor Calimani, iar din anul 2000 au fost descoperite si pe partea Muntilor Gurghiu.

Potrivit specialistilor, pesterile de mulaj s-au format in urma scurgerii lavei peste padure, cand trunchiurile copacilor au fost prinse in lava si s-au solidificat, iar in timp, in urma actiunii apei, trunchiurile copacilor au putrezit si au fost spalate din roca vulcanica, astfel ca au ramas pesterile de mulaj.

 In prezent, specialistii lucreaza la amenajarea primei pesteri, care este si cea mai mare, situata intre Rastolita si Lunca Bradului, cu o intrare de 2 metri inaltime, 15 metri deschidere, in care se poate patrunde circa 50 metri.

Comentarii

comentariu

About the Author

-