Published On: mie, Iul 24th, 2013

Datoriile Romaniei la CFR

Share This
Tags

CFRConform unei asociatii a companiilor din sectorul energetic, firmele de stat si private au datorii la furnizorii de electricitate peste 1 miliard de lei, din care peste jumatate sunt ale CFR-ului. Intr-un comunicat al Federatiei Patronate a Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE), arata ca “o problema majora ramane cea privind arieratele companiilor de stat catre furnizorii de energie. Unul dintre cei mai mari debitori este in continuare CFR, care inregistra, la jumatatea acestui an, datorii de aproximativ 525 millioane lei catre companiile din sectorul energetic. Alte aproximativ 520 de milioane de lei ar trebui recuperate de la clienti aflati in insolventa”. Furnizorii sunt obligati sa-i alimenteze cu energie si gaze pe clientii in insolventa cu toate ca acestia nu-si platesc facturile, au indicat reprezentantii ACUE. Exista pericolul ca acei clienti sa profite de situatie, avand in vedere ca nu exista penalizari pentru acestia, dispozitia fiind valabila pentru clientii privati, dar si pentru cei de stat. Propunerea  de schimbare a Codului insolventei este importanta prin care clientii sa fie constransi sa-si achite facturile.

Marti administratia ACUE a avut o intalnire cu reprezentantii FMI, a comunicat Comisiei Europene si Bancii Mondiale ca liberalizarea pietei de energie  va face “probleme de suportabilitate” chiar daca este indispensabil.  Conform ACUE “este incurajator ca autoritatile romane au inceput sa aplice acest calendar de deschidere graduala a pietei energetice. Suntem de acord cu faptul ca ar putea exista anumite probleme de suportabilitate a acestui calendar pentru anumite industrii. Avem intelegere pentru acest lucru, dar totusi credem ca o incetinire a aplicarii calendarului nu ar fi tocmai un semnal bun”.

Intre 2013-2017, pentru populatie,  se va face liberalizarea preturilor la energie electrica. Statul se va insarcina sa garanteze protectia categoriilor vulnerabile. ACUE s-a intemeiat in 2012 si contine 25 de membri, din care sunt grupuri ca EON Romania, ENEL Romania, CEZ Romania, GDF Suez Energy Romania, Distrigaz Sud Retele, Electrica Furnizare, CONGAZ, WIEE WIROM GAS, au o cifra de afaceri anuala estimata la peste 4 miliarde de euro si au peste 20.000 de angajati.

Comentarii

comentariu

About the Author

-