Published On: lun, Iul 22nd, 2013

Cu cat a crescut pretul carburantilor in Romania in 2013

Share This
Tags

harta-carburanti-iulie-2013In 10 dintre cele 27 de state ale Uniunii Europene, pretul carburantilor a scazut cu pana la 5,1% in prima jumatate a anului.

Carburantii s-au scumpit cu pana la 8,1% in majoritatea statelor europene. In Romania, pretul unui litru de benzina la pompa a atins echivalentul a 1,26 euro la inceputul lunii iulie, in crestere cu 0,8% fata de sfarsitul anului trecut.

Cele mai mari scumpiri s-au inregistrat in Cipru (8,1%), Spania (3,4%), Danemarca (3,4%), Germania (3,2%) si Bulgaria (1,9%), in timp ce pretul benzinei a scazut cel mai mult la pompele din Irlanda (-5,3%), Polonia (-4,6%), Marea Britanie (-4,4%), Lituania (-3,7%) si Letonia (-2,5%).

Italienii continua sa fie europenii care platesc cel mai mult pentru carburanti. Un litru de benzina Euro-super 95 costa, in prima saptamana din iulie, 1,74 euro in Italia, in scadere cu 0,2 fata de finele anului trecut.

Pe locul doi in topul statelor cu cele mai mari preturi la benzina se afla Olanda, unde un litru de carburant costa 1,73 de euro, in timp ce pe locul trei al clasamentului se afla Danemarca (1,69 de euro/litru, fata de 1,64 la sfarsitul lui 2012).

Romania se afla la polul opus. Evolutia pretului la benzina arata ca la inceputul lunii iulie, soferii romani plateau cel mai putin pentru carburanti, fiind urmati in clasament de polonezi (1,27 euro/litru) si Bulgari (1,29 euro/litru).

In perioada analizata, datele Comisiei arata ca pretul cerut de distribuitorii de carburanti din Romania a scazut cu 1,5%, de la circa 66 de eurocenti/litru, la 65 de eurocenti, diferenta pana la 1,26 de euro fiind reprezentata de TVA, accize si alte taxe percepute asupra produselor petroliere.

In topul scumpirilor operate de distribuitorii de carburanti de la nivel european se afla Germania, unde pretul unui litru de benzina fara taxe si impozite a crescut cu 6,5% in 2013. Podiumul este completat de Austria (5,7%) si Spania (5,7%). La polul opus se afla Irlanda (-9,3%), Lituania (-6,1%) si Malta (-5,6%).

Unul din factorii care a dus la scumpirea petrolului a fost deprecierea dolarului, pe fondul decizie bancii centrale din SUA, Fed, de a reduce stimulentele fiscale, reiese dintr-o analiza Noble Securities.

“Au fost si alti factori care au sustinut la randul lor cresterea generala a pretului petrolului: pe de o parte, perioada de vacante creste in general cererea globala de carburanti, iar plecarea in concedii si cheltuielile aferente sunt vesti bune atat pentru consum, cat si in ceea ce priveste increderea populatiei intr-o evolutie economica pozitiva”, a mentionat Silviu Pojar, sales manager-ul companiei.

Cu toate acestea, leul a castigat in fata dolarului, ceea ce a facut ca scumpirea petrolului sa nu se resimta pe piata romaneasca, este de parere Pojar.

Comentarii

comentariu

About the Author

-