Published On: mar, Iul 30th, 2013

Copilarie furata: mame la 12 ani

Share This
Tags

minora gravida 1In anul 2012 au existat 21 de sesizari privitoare la mamicile si gravidele minore din judetul Braila, conform Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Braila, din care 16 sesizari erau mame minore si cinci dintre ele minore gravid. Pana la sfarsitul anului s-au nascut 17 copii din mame minore. Cazurile au fost cercetate in conformitate cu legea, pentru aceste cazuri speciale s-a oferit consiliere sociala, consiliere psihologica si informare cu privire la drepturile copilului, responsabilitati parentale, posibilitati de accesare a prestatiilor si serviciilor sociale prevazute de lege.

Din cei 17 copii, 13 bebelusi au fost integrati in familia biologica, pentru un bebelus s-a dispus plasamentul in regim de urgenta la asistent maternal profesionist, un copil a fost dat in grija bunicilor materni din cauza ca mama minora era eleva, un copil se afla internat in sectia de Pediatrie a Spitalului Judetean Braila. Acest ultim caz a fost inclus la copii parasiti in unitatea sanitara, urmand a fi solutionat in conformitate cu nevoile identificate, al 17-lea bebelus a decedat din cauza problemelor de sanatate in unitatea sanitara.

Au fost sesizate, in mediul urban, doua mamici minore si doua cazuri de minore gravide cu varsta cuprinsa intre 14-17 ani. In mediul rural s-au sesizat o mamica minora si o gravida cu varsta cuprinsa intre 10-13 ani, 13 mamici si doua gravide intre 14-17 ani. Pentru gravida minora cu varsta cuprinsa intre 10-13 ani s-a realizat chiuretaj terapeutic.

Un astfel de caz revoltator a fost inregistrat intr-un sat din Braila. O minora de 12 ani de origine rroma, a adus pe lume o fetita in casa tatalui biologic al copilului. mamica a fost transportata la maternitate cu ambulanta si a stat internata pana la insanatosirea nou-nascutului. Minora avea o relatie cu un tanar de 17 ani, relatia fiind consimtita si stabilita de ambele familii. Dorinta fetei a fost sa-si creasca copilul in familie, beneficiind de sprijinul membrilor familiei paterne. Responsabilii din cadrul directiei au discutat cu familia tanarului care acestia a vrut sa o primeasca pe minora si copil in familie. Bunica materna si-a luat angajamentul sa se ocupe de inregistrarea copilului. Personalul specializat a oferit consiliere mamicii minore, tatalui copilului, dar si adultilor din cadrul familiilor, privind imaturitatea mamei si nevoia acesteia de a fi sprijinita in ingrijirea bebelusului si in privinta consecintelor maritisului timpuriu.

Minora si mama acesteia au refuzat ajutorul plasamentului, ideea de a locui in centrul maternal, dar au fost consiliata in privinta dreptului copilului la indentitate si sustinerea mamei in ceea ce priveste ingrijirea copilului. Aceasta consiliere are ca obiectiv respectarea interesului bebelusului dar si a mamei fiind ea insasi un copil.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

-