Published On: vin, Iul 19th, 2013

Certificatul energetic este obligatoriu incepand de astazi

Share This
Tags

Certificat energeticProprietarii vor fi obligati sa aiba, de vineri 19 iulie, certificatul de performanta energetica a cladirilor atunci cand vor vinde  sau vor inchiria un apartament sau o casa, contractele incheiate in lipsa acestuia putand fi anulate.

Cladirile monument istoric, lacasuri de cult si constructiile provizorii sunt exceptate de la aceste prevederi.

Obligativitatea certificatului energetic a fost introdusa prin Legea 159/2013 pentru modificarea si completarea Legii 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor. Actul normativ a fost publicat  in 20 mai in Monitorul Oficial si va intra in vigoare vineri 19 iulie.

Potrivit noilor reguli, proprietarul sau administratorul unei cladiri sau unitati de cladire (apartament) va fi obligat sa puna la dispozitia proprietarului comparator sau chirias, anterior perfectari contractului o copie a certificatului energetic astfel incat acesta sa ia cunostinta despre performanta energetica a cladirii.

La incheierea contractului de vanzare – cumparare, proprietarul are obligatia de a-i da cumparatorului certificatul energetic in original. In certificatul de performanta energetica a cladirii sunt cuprinse date privind consumul de energie al unei cladiri sau al unei unitati de cladire.

Performanta energetica a cladirii se exprima printr-o nota de la 1 la 100, care este cu atat mai mare cu cat cladirea are o eficienta energetic mai ridicata.

Comentarii

comentariu

About the Author

-