Published On: mar, Iul 16th, 2013

Cardul de sanatate va putea fi folosit din 2014. Vezi aici cat va costa si cum va arata

Share This
Tags

card de sanatatePrimele carduri de sanatate vor fi emise la sfarsitul lunii iulie, dupa trei ani de amanari, anunta presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Cristian Busoi. „Imprimeria Nationala va produce 200.000 de carduri de sanatate pana la sfarsitul lui iulie, urmand ca in luna august Imprimeria Nationala sa mai produca inca 1.000.000 de carduri de sanatate, iar in septembrie inca 1.500.000 de carduri de sanatate. La finalul anului vom avea 7, 5 milioane de carduri”, a declarat seful de la CNAS, in cadrul unei conferinte de presa.

Cristian Busoi nu a dat un termen concret pana cand aceste carduri vor intra in posesia romanilor si pana cand acestea vor deveni functionale, dar a precizat ca ele vor putea fi folosite din 2014.

Reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate precizeaza ca acest card este la fel de important ca si un act de identitate. Nu vom putea fi consultati de un medic daca nu avem asupra noastra cardul de sanatate. Fara acest card medicul de familie nu va putea elibera nici trimiteri catre medicii specialisti. Pe acest card vor fi trecute numele, prenume posesorului, dar si CNP-ul. Fiecare card va avea un numar de identificare. Tot pe cardul de sanatate se vor ma gasi informatii despre grupa sanguina si RH-ul posesorului, dar si daca sufera de o boala grava.

Cardul de sanatate va avea o dimensiune asemanatoare cu cea a unui card de credit, in interiorul caruia va fi incorporat un cip ce va avea o valabilitate de 5 ani. Costul unui card national de sanatate este de 2,2 euro plus TVA.

Din 2014, cardul de sanatate si buletinul vor deveni un singur document

Presedintele CNAS a adaugat ca, din 2014, cipul de pe cardul de sanatate ar putea fi integrat in buletinele sau cartile de identitate noi.

Pentru ca aceste carduri sa fie functionale, medicii vor avea nevoie de un dispozitiv cu ajutorul caruia va avea acces la informatiile stocate. Deocamdata, in Romania nu exista o firma care sa vanda aceste cititoare, dar presedintele CNAS a precizat ca in cel mai scurt timp vor aparea.

Comentarii

comentariu

About the Author

-