Published On: Soare, Iul 28th, 2013

“Cantecul de dragoste de-a lungul Dunarii” un festival de top in Romania

Share This
Tags

Cantecul de dragoste- 2013Evenimentul organizat si initiat de Consiliul Judetean Braila a scos din case sute de braileni dornici de cultura si muzica populara de calitate. Prezentatoarea acestui festival, Iuliana Tudor, a laudat publicul brailean, multumindu-le pentru primirea calda de care acestia au dat dovada.

Presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, a declarat in deschiderea festivalului  ca: ”Imi doreste ca aceasta editie sa fie una perfecta, numarul 7 fiind numarul perfect”.

Acesta a mai precizat faptul ca trebuie incurajata cultura si muzica populara, iar incepand din acest an, la Braila se va desfasura un concurs judetean de muzica populara, tocmai pentru a readuce obiceiurile pe care brailenii le-au cam pierdut.

Tematica festivalului-concurs este legata de dragoste, asa cum se stie folclorul in diversitatea sa ofera extreme de multe posibilitati ca abordare. Maestrul Botgros a declarat in deschiderea festivalului ca : “Avem un festival deosebit de frumos si ca in aceste vremuri grele se fac lucruri atat de frumoase. Ca intotdeauna, Braila este la nivel inalt.”

Sunt chemati la acest concurs solisti vocali care trebuie sa aiba implinita varsta de 18 ani, aceasta fiind limita impusa. Concurentii vin din tarile pe care le traverseaza Dunarea, de la izvoare si pana la varsare: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croatia, Serbia, Bulgaria, Romania, Republica Moldova si Ucraina. La acest concurs  au participat 30 de concurenti, din Romania si din strainatate.

Cantecul de dragoste- 2013-1Toti concurentii au prezentat cate 2 piese, una interpretata cu acompaniament, iar cealalta fara acompaniament. Juriul a fost format din specialist in etnografie si folclor. Presedintele juriului a fost Elize Stan, etnolog, realizator de emisiuni la Televiziunea Romana, Doina Iscononin doctor cercetator etnolog la Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti din Bucuresti, Nita Fratila profesor universitar seful catedrei de muzicologie si etno muzicologie de la Academia de Arta din Novisad, Oana Petrica director adjunct al Centrului National pentru Conservarea si Promovarea culturii traditionale din Bucuresti, Daniela Roxana Gibescu doctor muzicolog la casa de discuri Electrocord, Ioan Gobja presedintele Asociatiei Cercul Cultural Romano-Austriac “Unirea” din Austria, Petrea Gogu professor la Liceul de Arta Hariclea Draclee-dirijorul muzicii militare a garnizoanei Braila.

Marian Mehediniu,unul din concurentii festivalului, care  a reprezentat zona de nord a Judetului Mehedinti, a declarat pentru Infobraila ca iubeste toate ramurile folclorului si ca este placut impresionat de primirea pe care brailenii i-au facut-o.

Astazi este finala concursului “Cantecul de dragoste de-a lungul Dunarii”, iar pe Esplanada Dunarii sunt asteptati sute de braileni, care vor avea ocazia sa-i asculte atat pe concurenti cat si pe interpretii de mare valoare din Romania

Comentarii

comentariu

About the Author

-