Published On: vin, Iul 26th, 2013

Braileanca Ecaterina Damian singura romanca care a participant la o tabara internationala organizata de Districtul Rotary

Share This
Tags

murgociTimp de doua saptamani, in trei orase din regiunea de sud-vest a Olandei, adolescenti din intreaga lume au participat la o tabara interculturala. Evenimentul, organizat de trei cluburi Rotary olandeze, a permis tinerilor sa aprofundeze cunostinte despre cultura si civilizatia tarii gazda, dar si sa isi dezvolte abilitati de comunicare si lucru in echipe interculturale.

Ovidiu Dimofte, membru al Clubului Rotary Braila, este cel care a sustinut-o pentru participare pe eleva Ecaterina Damian de la Colegiul “Murgoci”. El a declarat ca “interactiunea cu oameni apartinand altor tari si culturi imbinata cu experienta calatoriei intr-o tara mult diferita poate aduce multe beneficii si unui profesionist adult, iar cu atat mai mult unui adolescent. Am facut aceasta recomandare avand convingerea ca Ecaterina merita sa valorifice aceasta oportunitate, convingere de altfel confirmata de faptul ca ne-a reprezentat foarte bine, contribuind la calitatea discutiilor si la programul taberei”.

Activitatile din fiecare zi a evenimentului au fost diverse si complementare, incluzand teme culturale, sportiv-traditionale, dar si cursuri practice diverse. In primele zile participantii au descoperit in orasul Tilburg lumea pictorului Van Gogh, iar in urmatoarele au fost invitati sa cunoasca pitorescul Olandei prin plimbari cu bicicleta in zone cu mori de vant in preajma orasului Waalwijk. A doua saptamana a avut un desfasurator complex incluzand de la lectii de navigat cu barca, pana la vizita la parc acvatic si jocuri de orientare in orasul Rotterdam.

Aflata in vacanta dinaintea clasei a XII-a, singura romanca participanta la acest eveniment, Ecaterina descrie experienta pe un ton pozitiv si detaliaza aspecte care arata ca a fost foarte constructiva participarea: “Important a fost ca am cunoscut oameni cu care inca vorbesc, mi-am dat seama cat de “mare” e lumea, chiar daca poate suna banal. Realizez ca sunt mai deschisa, mai toleranta si (re)actionez mai repede in diferite situatii legate de interactiune umana”. Faptul ca a reusit sa duca in acest mediu international si divers povestea traditiilor si culturii romanesti i-au adus Ecaterinei o multumire care a eclipsat programul incarcat al evenimentului. Invatarea prin cunoasterea oamenilor si locurilor mai putin apropiate, este deci, un proces deosebit de util si cine are o astfel de oportunitate trebuie sa o valorifice.

Rotary International organizeaza anual evenimente pentru adolescenti si tineri, sub egida YEP (Youth Exchange Program). Districtul 2241 Romania si Republica Moldova ofera an de an acest program tinerilor merituosi, participarea facandu-se in baza recomandarilor efectuate de membrii cluburilor Rotary din district. In acest an au fost oferite peste 90 de tabere, cu diverese tematici, in tari europene, dar si de pe alte continente. Detalii suplimentare se pot gasi pe site-ul http://www.rotary2241.org/ro/yep/tabere/ “Urmarim sa oferim sanse de invatare in cadrul acestor manifestari tinerilor care au potential si de care suntem siguri ca sunt peste media participantilor. Avem la Braila foarte multi copii bine pregatiti si talentati, iar Clubul Rotary urmareste permanent sa ii identifice si sa ii sustina”, a concluzionat Ovidiu Dimofte.

Rotary International e prima organizatie creata pentru a servi, compusa din peste 33.000 de cluburi in mai mult de 200 de tari si arii geografice, ai carei peste 1.2 milioane de membri formeaza o retea globala de lideri de comunitati, de profesiuni sau de afaceri, care isi dedica timpul si talentele servirii comunitatii lor si celor aflati in nevoie din intreaga lume, in spiritul valorilor etice inalte si al bunei intelegeri. Rotary uneste oamenii indiferent de rasa, credinta si convingeri politice, intr-o atmosfera de cooperare. Rotary a luat fiinta pe 23 februarie 1905, odata cu formarea clubului Rotary din Chicago, Illonois, S.U.A.. in calitatea sa de prima organizatie de ajutorare din lume, Rotary a fost fondat de catre avocatul Paul P. Harris.

Clubul Rotary Braila, infiintat in 1997 si condus in prezent de Marian Gruia, a realizat multe proiecte adresate comunitatii locale si a participat la proiecte si actiuni districtuale si internationale.

Fiind o organizatie non-profit, Clubul Rotary Braila, functioneaza si isi realizeaza obiectivele pe baza sprijinului, a donatiilor si sponsorizarilor oferite de catre persoane particulare sau firme din Braila. La acest efort contribuie din plin si membrii clubului, reprezentanti ai mediului de afaceri local sau profesionisti din diverse domenii.

Comentarii

comentariu

About the Author

-