Published On: mie, Iul 17th, 2013

Braila intra in cursa pentru titlul de Capitala Culturala Europeana – in 2021

brailaPrezent la Seminarul Romano-Francez care a avut ca tema “Conservarea, restaurarea si punerea in valoare a monumentelor si zonelor istorice protejate – Centrul Pilot Braila”, primarul municipiului, Aurel Simionescu a anuntat oficial ca Braila va intra in cursa pentru titlul de Capitala Culturala Europeana din anul 2021.  In aceasta cursa mai sunt orase ca Timisoara, Cluj-Naoca sau Craiova.

“Orasul nostru se bazeaza pe patrimoniul urbanistic oferit de centrul istoric al orasului si pe evenimentele culturale devenite traditie in ultimii ani – festivaluri de canto, de teatru, de muzica usoara, muzica de promenada, de folk si altele”, a afirmat Simionescu, dar si pe parteneriatul ce va fi semnat pentru o colaborare cu experti francezi in domeniul protejarii patrimoniului.

Orasul castigator, care va fi ales de catre o comisie de experti romani si straini, va concura cu numeroase orase numite de celelalte tari europene. Este o competitie stransa pentru care Braila nu pare ca este suficient de pregatita, in comparatie cu un competitor, cum ar Timisoara. La nivel declarativ autoritatile locale sunt sigure ca dezavantajul poate fi recuperate, dorind ca prin intermediul seminarului ce are loc zilele acestea, sa se dezvolte colaborarea cu expertii francezi.  “Acordul de colaborare pe care il vom semna la finele acestui seminar va aduce de partea noastra specialisti din Franta. Cu ajutorul lor vom intocmi proiecte de reabilitare pentru care speram sa obtinem mai usor finantari din fonduri europene”, a precizat primarul Brailei.

Seminarul Romano-Francez desfasurat la Braila, in perioada 15 – 17 iulie, a fost finantat de Asociatia Localitatilor si Zonelor Istorice si de Arta din Romania (ALZIAR) si Ambasada Frantei in Romania. Obiectivul intalnirii, la care participa arhitecti din Romania, Franta, Italia, dar si reprezentanti ai unor primarii si consilii judetene din tara, este semnarea unui parteneriat romano-francez in domeniul protejarii patrimoniului arhitectural urbanistic.

In cadrul seminarului s-a discutat faptul ca Braila este un candidat important din punct de vedere istoric. Costel Dragan, arhitectul sef al judetului Braila a precizat comparativ ca orasul nostru are mai multe spatii istorice si arheologice, mai exact 320 de hectare, pe cand fosta Capitala Culturala Europeana din 2007 si anume Sibiu detine 80 de hectare.

Comentarii

comentariu

About the Author

-