Published On: vin, Iul 12th, 2013

Basescu a cerut reexaminarea Legii Referendumului

basescu2Presedintele Traian Basescu a transmis Parlamentului o cerere de reexaminare asupra legii privind organizarea si desfasurarea referendumului. Basescu sustine ca trebuie sa fie o participare de cel putin jumatate plus unu din numarul cetatenilor inscrisi pe listele electorale pentru ca un referendum sa fie validat.

Șeful statului aminteste in cerere faptul ca prin legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului se introduce, sub aspectul conditiilor de validitate a referendumului, un cvorum de participare de cel putin 30% si un cvorum al voturilor valabil exprimate de cel putin 25%, ambele raportate la numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.

Presedintele sublinieaza faptul ca respectiva solutie se regaseste si in cazul referendumului privind revizuirea Constitutiei, al celui pentru demiterea presedintelui Romaniei, celui cu privire la problemele de interes national si celui local.

„In lipsa unei participari de cel putin jumatate plus unu din corpul electoral, apreciem ca noua varianta de reglementare a cvorumului de participare, aleasa de legiuitor, nu asigura o reprezentativitate suficienta de natura a conferi deciziei adoptate forta care sa reflecte vointa si suveranitatea poporului.

Consideram ca este oportuna reglementarea unei participari de cel putin jumatate plus unu din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente pentru ca referendumul sa poata exprima, in mod real si efectiv, vointa cetatenilor, vointa ce constituie premisa unei manifestari autentic democratice a suveranitatii prin intermediul poporului.

Astfel, caracterul democratic al statului vizeaza participarea cetatenilor la conducerea treburilor publice si presupune ca deciziile sa fie intemeiate pe vointa poporului, de aceea democratia constitutionala implica o guvernare realizata de catre majoritate, in acord cu vointa sa”, sustine presedintele Basescu in cererea sa.

Potrivit acestuia, pastrarea cvorumului de cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente pentru referendumul de revizuire a Constitutiei este cu atat mai justificat daca avem in vedere ca legea fundamentala a unui stat democrat are ca si trasatura definitorie stabilitatea.

“Aceasta este o cerinta imanenta a statului de drept. In Romania, procedura de revizuire a Constitutiei se caracterizeaza prin aceea ca puterea constituanta derivata este tinuta sa respecte vointa Adunarii Constituante, definitivata prin Referendumul din 1991. Membrii Adunarii Constituante au apreciat atunci ca nu se impune proclamarea expresa a unui cvorum necesar pentru aprobarea legii de revizuire a Constitutiei, prin referendum, fiind suficienta o constructie constitutionala care sa se bazeze pe principiile democratice. In conceptia suveranitatii populare, fiecare cetatean este detinatorul unei portiuni de suveranitate, iar vointa majoritatii reprezinta cvorum esential pentru asigurarea caracterului democratic de modificare a vointei puterii constituante originare”, arata Basescu in cererea de reexaminare.

Presedintele precizeaza ca a modifica vointa puterii constituante originare, netinand cont de principiile generale, intangibile ale statului roman prin utilizarea unor instrumente legale inferioare ca forta juridica, aduce atingere Art. 1 si Art. 2 din Constitutie.

“Art. 2 din Constitutie stabileste principalele coordonate in care se poate exercita suveranitatea nationala precizand ca aceasta se exercita fie direct de catre popor, fie indirect, prin organele sale reprezentative. In ceea ce priveste procedura de revizuire a legii fundamentale, Art. 151 din Constitutie imbina tehnicile specifice democratiei reprezentative cu cele ale democratiei directe. Cerinta aprobarii prin referendum popular sintetizeaza vointa suverana a corpului electoral, vointa ce nu poate fi modificata in baza principiului analogiei juridice decat in aceleasi conditii. Constitutia Romaniei cuprinde o serie de modalitati tehnice de garantare a unui anumit grad de rigiditate a acesteia, de natura sa asigure stabilitatea intregului sistem normativ al unui stat, certitudinea si predictibilitatea sa”, se arata in cerere.

Traian Basescu adauga ca revizuirea Legii fundamentale trebuie corelata atat cu regimul juridic al initiativei legislative populare, cat si cu cel a adoptarii proiectului sau propunerii de revizuire de catre Parlament.

“In acest sens, legea fundamentala impune un cvorum deosebit de adoptare tocmai pentru a sublinia forta juridica a Constitutiei. Mai mult, avem in vedere faptul ca actuala Constitutie, adoptata in anul 1991, a fost revizuita in anul 2003 cu participarea la referendum a unei majoritati de 50% plus unul din numarul cetatenilor inscrisi in listele electorale permanente, iar diminuarea pragului de participare la 30% lipseste de legitimitate modificarile aduse printr-o noua lege de revizuire, generand o situatie de instabilitate constitutionala. Luand in considerare competenta exclusiva a Parlamentul, va solicitam reexaminarea Legii trimisa la promulgare in sensul respingerii acesteia de catre Parlament”, se arata in cerere.

In 29 mai, Camera Deputatilor a adoptat, cu 221 de voturi “pentru”, 73 de voturi “impotriva” si 2 abtineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenta la referendum la 30%.

Initiativa legislativa, semnata de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea si Bogdan Ciuca, modifica Legea referendumului in sensul reducerii pragului de prezenta la acest tip de scrutin de la 50% la 30%, dar si introducerea conditiei unui vot de 25% din alegatori pentru validarea rezultatelor.

Comentarii

comentariu

About the Author

-