Published On: joi, Iul 4th, 2013

Atentie la hotii de buzunare!

Portofel cu baniIntrucat siguranta personala a cetatenilor constituie o preocupare permanenta a Politiei si avand in vedere sezonul vacantelor si al calatoriilor, precum si aglomeratia si agitatia care se creeaza zilnic, in special in orele de varf, si care atrag ca un magnet hotii din buzunare, posete sau genti,  Inspectoratul de Politie Judetean Braila recomanda cetatenilor sa manifeste mai multa atentie si grija pentru bunurile proprii, pentru a evita sa devina victime ale acestui gen de infractiuni.

O poseta tinuta neglijent pe umar poate fi o invitatie de a actiona pentru cei certati cu legea. De aceea, este important ca fiecare persoana sa-si ia toate masurile preventive pentru a nu atrage atentia raufacatorilor.

Hotii din buzunare sau genti actioneaza in grupuri de 2-3 persoane, fiecare stiind forte bine ce are de facut si, cel mai adesea, in locuri aglomerate cum ar fi piete, magazine si mijloace de transport in comun. Unul dintre ei creeaza o diversiune – se impinge, de exemplu-, iar altul bine antrenat in acest sens, sustrage portofelul si il da mai departe. Cel care sustrage portofelul are, de regula, o haina sau o punga/plasa cu care mascheaza mana cu care „opereaza”.

Pentru a preveni astfel de incidente nedorite si pentru a va proteja bunurile personale, Inspectoratul de Politie Judetean Braila recomanda cetatenilor sa tina cont de mai multe lucruri.

Pe strada si la cumparaturi fiti foarte atenti in zonele aglomerate din piete, targuri, gari, autogari, magazine etc. Incercati sa evitati sa detineti asupra dumneavoastra sume mari de bani daca nu va luati masuri de siguranta corespunzatoare! Daca, totusi, aveti asupra dumneavoastra aceste sume, nu tineti toti banii intr-un singur loc! Nu pastrati banii in buzunarele exterioare ale vestimentatiei si nu va laudati in public ca detineti asupra dumneavoastra sume mari de bani. Cand efectuati diverse plati, nu scoateti toti banii pe care-i aveti la dumneavoastra, ci numai suma de care aveti nevoie. Feriti-va de priviri indiscrete cand manevrati banii si nu tineti in acelasi loc banii, actele personale si cheile de la casa. Nu pastrati in poseta/borseta codurile PIN ale card-urilor pe care le detineti, portmoneul sau telefonul mobil nu se aseaza niciodata deasupra cumparaturilor, la vedere. Cand stati la rand, pentru a cumpara ceva, nu va inghesuiti si nu permiteti sa fiti inghesuit, nu va lasati atrasi in locuri izolate pentru a cumpara lucruri de ocazie, oricat de avantajos vi s-ar parea.

In mijloacele de transport in comun, cand asteptati autobuzul sau alt mijloc de transport in comun in statii aglomerate, dati dovada de vigilenta si atentie fata de conduita persoanelor de langa dumneavoastra. Incercati sa evitati sa va urcati in mijloacele de transport aglomerate. Daca acest lucru este imposibil, tineti intotdeauna poseta, borseta imobilizata de brat sau in partea din fata a corpului, lipita de haine. Daca va simtiti inconjurati de persoane dubioase, cautati sa va schimbati locul si incercati sa nu va inghesuiti si nu permiteti sa fiti inghesuit, atragand atentia cu voce tare iar in timpul calatoriei sau la urcarea/coborarea in/din mijloacele de transport, evitati sa tineti banii in buzunarul din spate al pantalonilor sau in buzunarele exterioare ala vestimentatiei.

Daca circulati la ore tarzii sau cand sunt putini calatori, asezati-va cat mai aproape de conducatorul auto sau langa alti pasageri care va inspira incredere.

Evitati sa cititi in mijloacele de transport in comun deoarece atentia este diminuata si puteti deveni cu usurinta victimele hotilor de buzunare.

In locurile de agrement, plaje, padure nu luati cu dumneavoastra sume mari de bani sau bunuri de valoare (laptopuri, tablete etc.) si asezati bagajul intr-un loc in care puteti sa-l  supravegheati in permanenta. Nu consumati cantitati mari de alcool care sa contribuie la diminuarea functiilor si proceselor psihice: memorie, atentie, putere de reactie etc. iar din cand in cand verificati existenta bunurilor sau a banilor

In cazul in care ati fost victima unei infractiuni de furt, retineti cat mai multe semnalmente ale autorului: inaltime, trasaturi ale fetei, semne particulare, vestimentatie, particularitati in vorbire sau comportament si sesizati cat mai urgent Politia, pe cat posibil chiar de la locul producerii faptei!

.

Comentarii

comentariu

About the Author

-