Published On: lun, Iul 1st, 2013

APAN a desfiintat Cora

coraHypermarketul CORA s-a retras din proiectul investitional de la Braila. Motivul este inca necunoscut, cert este ca dealerul auto APAN a preluat investitia si anunta ca va face in loc de hypermarket un complex comercial cu locuri de joaca, spatiu verde si un amfiteatru de vara.

Conform contractului de concesiune, reprezentantii APAN au obligatia de a realiza un centru comercial a carui activitate va fi una strict comerciala, spatii de petrecere a timpului liber, zone de alimentatie publica, zona dedicata copiilor, circulatii pietonale largi.

Pe langa acestea va trebui realizata in zona intersectiei Calea Calarasilor cu strada Celulozei un sens giratoriu, plus o sosea care sa strabata unitatea militara pentru a face legatura cu Soseaua Buzaului. Tot pe cheltuiala APAN se va face si Planul Urbanistic Zonal pentru zona respectiva si vor fi demolate toate corpurile de cladiri existente pe terenul fostei unitati militare, iar materialele reciclabile se predau municipalitatii.

Ceea ce parea un vis frumos pentru bugetul local si pentru somerii din Braila a fost spulberat de o licitatie

La data de 28 februarie 2013, Cora era singurul investitor care isi manifesta interesul pentru zona Caporal Musat. In urma licitatiei insa, Cora a fost desfiintata de alta firma.

“APAN a participat la aceasta licitatie si a castigat. Vorbim acum de partea comerciala, nu cea de locuinte. Acolo nu stiu cine a castigat”, a declarat primarul Aurel Simionescu.

Tot in acea perioada, edilul se arata incatat de faptul ca un investitor de talia Cora ar putea veni in Braila. Crearea locurilor de munca, taxele si impozitele care intrau la bugetul local, toate pareau sa duca la relansarea economiei in Braila.

“Mai nou, exista o serie de oferte legate de o dezvoltare comerciala si ulterior una imobiliara. Si aici este vorba de zona de la “Caporal Musat”. In felul acesta, se vor crea locuri de munca directe, adica personalul care va deservi acelor spatii, precum si indirecte, in speta cei care vor lucra pe partea de constructie a zonei de acolo. Din pacate, exista si reversul medaliei, in sensul ca am pierdut multe locuri de munca si pierdem in continuare, care au o anumita limitare, adica a personalului angajat strict specializati si este foarte greu pentru niste oameni cu varsta de peste 50 ani sa lucreze in alt domeniu sau sa ramana fara serviciu”, spunea Simionescu la acea data.

Bataie de joc la licitatiile municipalitatii

Contractul pe care l-a semnat firma APAN este cel putin ciudat. La capitolul de modificare, rezilierea si incetarea contractului nu apare nicio mentiune cu privire la un termen pana la care compania are obligatia de a realiza investitia sau de a demara lucrarile sub sanctiunea rezilierii contractului. Singura clauza care ar putea rezilia contractul se aplica in cazul in care APAN nu plateste redeventa aferenta in termen de 90 de zile. Mai mult, nicaieri in contract nu este stipulata plata unor despagubiri, in cazul in care acesta este reziliat.

Problema sustinerii unui proiect financiar atat de mare se pare ca nu ii afecteaza deloc pe sefii administratiei locale. Atat primarul cat si viceprimarul Alexandru Danaila au marturisit ca APAN a prezentat suma care reprezentat garantia pentru a participa la aceasta licitatie. Mai departe autoritatile pot doar sa traiasca cu speranta ca APAN va duce la bun sfarsit aceasta investitie, asa cum este prevazuta ea in proiect si in caietul de sarcini.

Consilierul local, Simona Draghincescu a declarat vis-a-vis de aceasta licitatie pe pagina sa personala de Facebook: “Cand s-a schimbat regimul juridic al terenului si s-a trecut terenul din domeniul public in domeniul privat am spus in CLM ca se pregateste ceva… Am spus si am solicitat atunci sa pastram terenurile la municipalitate in domeniul public, sa se folosesca constructiile existente ptr camine de batrani , sa se amenajeze parcari fara a se defrisa terenul, sa fie doar toaletati copacii…. Am spus ca nu mai avem nevoie de inca un complex comercial, indiferent al cui va fi, in interiorul orasului, ca vor distruge TOT micul comert din oras, ca vom avea somaj crescut… Am spus si solicitat multe in luarea de cuvant de atunci de la acest punct … DEGEABA, scenariul era altul ! Au fost 26 de voturi pentru si 1 impotriva la hotararea de trecere din domeniul public in domeniul privat al municipiului Braila a terenului… Cand un teren ajunge in domeniul privat nu mai este nevoie de 2/3 dintre consilieri ptr a-l face praf ci numai de 1/2 +1( prin HCLM), poate fi atribuit si numai printr-o dispozitie de primar… Atunci ramane numai Dumnezeu cu mila!”

Comentarii

comentariu

About the Author

-