Published On: mie, Iul 24th, 2013

Ancheta Eurobarometru din primavara anului 2013: O mai mare doza de optimism

Share This
Tags

europaConform rezultatelor ultimului sondaj Eurobarometru publicat marti, 23 iulie, sase din zece cetateni ai UE se simt „europeni” si doresc sa afle mai multe despre drepturile lor, dar mai putin de jumatate (46 %) stiu in ce constau aceste drepturi. Aceste rezultate trebuie interpretate in contextul Anului european al cetatenilor, 2013 — un an dedicat imbunatatirii gradului de constientizare cu privire la drepturile cetatenilor europeni.

Rezultatele arata, de asemenea, ca europenii considera ca drepturile de care beneficiaza in calitate de cetateni ai UE sunt cel mai semnificativ rezultat pozitiv din partea UE — aproape sase din zece persoane identifica libera circulatie a persoanelor, a bunurilor si a serviciilor drept cel mai semnificativ rezultat pozitiv din partea UE.

In pofida crizei, persoanele care afirma ca sunt optimiste privind viitorul UE sunt mai numeroase decat cele care se declara pesimiste, in 19 din cele 28 de tari, iar pesimismul legat de impactul crizei asupra locurilor de munca pare a fi in scadere. Aproape sapte din zece europeni (67 %) si peste jumatate din cetatenii fiecarui stat membru afirma ca UE are un cuvant de spus la nivel global.

O majoritate absoluta (51 %) a europenilor sunt in favoarea monedei euro, iar in cadrul zonei euro o majoritate de doua treimi (62 %) sustin moneda unica. Aceasta sustinere atinge cote maxime sau foarte apropiate de cele maxime (intre 68 % si 77 %) in patru din ultimele cinci state care au aderat la zona euro (Estonia, Malta, Slovenia si Slovacia).

Sondajul Eurobarometru standard din primavara anului 2013 a fost realizat pe baza unor interviuri fata in fata, care au avut loc in perioada 10–26 mai 2013. In total, au fost intervievate 32 694 de persoane din toate statele membre ale UE si din tarile candidate.

Raportul privind primele rezultate prezinta perceptiile europenilor asupra situatiei economice actuale, principalele lor preocupari si nivelul de incredere in institutiile politice. Raportul vizeaza, de asemenea, opiniile acestora cu privire la criza, strategia Europa 2020, precum si aspecte legate de cetatenia UE.

Comentarii

comentariu

About the Author

-