Published On: Soare, Iul 14th, 2013

721.000 de lei pentru programul de cooperare romano-italian in chirurgia cardiaca neonatala si infantila

Share This
Tags

asigurari-de-sanatate copyMinisterul Sanatatii (MS) solicita suplimentarea bugetului cu 721.000 de lei, din fondul de rezerva la dispozitia Guvernului, pentru pregatirea programului de cooperare romano-italian in chirurgia cardiaca neonatala si infantila.

Potrivit proiectului de Hotarare de Guvern, pus in dezbatere publica, cei 721.000 de lei vor permite pregatirea proiectul privind chirurgia cardiaca neonatala si infantila in Romania, care va fi realizat de catre Ministerul Sanatatii, prin Compartimentul Medicina de Urgenta, in parteneriat cu Istituto di Ricovero e Cura a Carattere Scientifico (IRCCS) Policlinico San Donato si cu Asociatia “Bambini Cardiopatici nel Mondo Association” – Italia.

“Mortalitatea infantila cauzata de malformatiile congenitale ale sistemului circulator reprezinta peste 11 la suta din totalul deceselor copiilor cu varsta sub un an. Acordul de cooperare cu IRCCS Policlinico San Donato si Asociatia Bambini Cardiopatici nel Mondo vine pe fundalul unei cooperari consistente si de durata cu Romania, ca urmare a experientei pe care o detin in domeniu si a disponibilitatii de a cofinanta aceste activitati. Fara un program de formare a specialistilor in domeniul chirurgiei cardiace infantile si fara deschiderea unor noi centre de chirurgie cardiaca pediatrica, aceasta importanta cauza a mortalitatii infantile nu va putea fi solutionata”, se arata in Nota de fundamentare a proiectului de Hotarare de Guvern.

Potrivit Ministerului Sanatatii, initiativa aduce o solutionare a unei nevoi urgente in acest domeniu, mai ales ca in sedinta de Guvern din 4 iunie a fost aprobata Nota cu privire la aprobarea finantarii primei faze a proiectului de dezvoltare a capabilitatilor de chirurgie cardiaca neonatala si infantila in Romania cu suma de 164.000 de euro.

“Procesul de dezvoltare a capabilitatilor de chirurgie cardiaca neonatala si infantila reprezinta nucleul acestui proiect, care isi propune dezvoltarea competentelor personalului medical din patru centre de specialitate din Romania”, se mai arata in Nota de fundamentare.

Proiectul se va desfasura pe o perioada de 34 de luni. Partenerii italieni vor asigura cofinantarea proiectului general cu o suma estimata la 865.000 de euro.

Comentarii

comentariu

About the Author

-