Published On: mie, Iun 26th, 2013

Ziua Mondiala de Lupta impotriva Abuzului si Traficului Ilicit de Droguri

droguriDirectia de Sanatate Publica Braila, in parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Braila, Inspectoratul Scolar Braila, celebreaza in data de 26 iunie Ziua Mondiala de Lupta impotriva Abuzului si Traficului Ilicit de Droguri si organizeaza in perioada 26 iunie – 26 iulie 2013 Campania “Sanatatea este “noua euforie” din viata ta, nu drogurile!”.

Scopul campaniei este de a informa publicul larg, in special tinerii, cu privire la efectele nocive ale substantelor noi cu proprietati psihoactive (SNPP).

Vandute in mod deschis, inclusiv prin intermediul internetului, aceste substante, care nu au fost testate pentru siguranta consumului uman, pot fi mult mai periculoase decat drogurile traditionale.

Actiunile de Informare-Educare-Comunicare planificate (constand in actiuni stradale in centrul orasului, faleza si cluburi), vor incuraja copiii si tinerii din comunitatile noastre sa stea departe de droguri si vor sublinia importanta unei atitudini vigilente si responsabile din partea adultilor.

Vandute in mod deschis, inclusiv prin intermediul internetului, aceste substante, care nu au fost testate pentru siguranta consumului uman, pot fi mult mai periculoase decat drogurile traditionale.

Comercializate ca si „substante euforizante legale”, „substante chimice in curs de cercetare”, „ingrasaminte pentru plante”, „saruri de baie” substantele noi cu proprietati psihoactive (SNPP) se inmultesc intr-un ritm fara preceden. Aceste substante noi cu proprietati psihoactive (SNPP) sunt cunoscute pe piata prin termeni precum „droguri sintetice” (designer drugs), „substante euforizante legale” (legal highs), „plante euforizante” (herbal highs), „saruri de baie” (bath salts), „substante chimice de cercetare” (research chemicals), „reactivi de laborator” (laboratory reagents). Pentru a promova o terminologie clara in aceasta privinta, Biroul Natiunilor Unite pentru Droguri si Crima (United Nations Office on Drugs and Crime – UNODC) foloseste doar termenul “new psychoactive substances (NPS)” – substante noi cu proprietati psihoactive (SNPP), care sunt definite ca si „substante de abuz, intr-o forma pura sau un preparat, care nu sunt controlate  de catre Conventia unica privind stupefiantele din 1961 sau de catre Conventia privind substantele psihotrope din 1971, dar care pot constitui o amenintare la adresa sanatatii publice”. Termenul de “nou” nu se refera neaparat la noi inventii – unele SNPP au fost sintetizate in urma cu 40 de ani – ci la substante care au aparut recent pe piata si care nu au fost cuprinse in conventiile mentionate mai sus. Utilizatorii SNPP au fost frecvent internati in spital cu intoxicatii severe. Au existat, de asemenea, o serie de sinucideri inexplicabile care au fost precedate de utilizarea de canabinoizi sintetici (Spice). In plus, substante ca si 4-metilmetcatinona (mefedrona), metilendioxipirovalerona (MDPV), 4-metilamphetamina (4-MA) au fost asociate cu decese.

Utilizarea acestor termeni da o aparenta de legalitate si induce in eroare tinerii care cred ca acestea prezinta un risc scazut si sunt potrivite pentru distractii. Etichetarea gresita intentionata a unor SNPP cu mentiunea „nu sunt pentru consumul uman”, ofera o modalitate de a evita legislatia pentru controlul drogurilor.

Numarul mare de SNPP care intra in scena aproape saptamanal, in combinatie cu lipsa de intelegere a efectelor negative si a potentialului de dependenta al acestor substante necontrolate, reprezinta o provocare majora pentru sanatatea publica.

De multe ori, diferenta dintre o doza “sigura” si o doza toxica este aproape inexistenta si, astfel, SNPP au fost asociate cu decese, delir si comportament violent.

Amestecuri de SNPP cumparate in necunostinta de cauza de catre utilizatori au dus la efecte imprevizibile si uneori dezastruoase.

Campania mondiala de lupta impotriva consumului de droguri face un apel catre tinerii din cadrul comunitatii, care sunt expusi consumului de droguri de doua ori mai mult fata de adulti, sa isi protejeze sanatatea.

Primul pas este sa se informeze in privinta drogurilor. Cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta impotriva Abuzului si Traficului Ilicit de Droguri din 26 iunie 2013, a fost lansat un sistem securizat online de Avertizare si Consiliere Rapida.

Comentarii

comentariu

About the Author

-