Published On: joi, Iun 20th, 2013

Zeci de braileni au lesinat din cauza caniculei

canicula2b_bValul de caldura care s-a abatut peste Braila este tot mai greu de suportat, iar numarul persoanelor care au nevoie de ingrijiri medicale este in crestere.

“Pana marti au fost raportate de catre UPU, Spitalul judetean si SAJ Braila 17 cazuri de persoane cazute in strada. Nu au fost inregistrate decese datorate caniculei. DSP Braila a intocmit adrese catre UAT Braila, Ianca, Faurei, Insuratei pentru a pune in aplicare prevederile OMS 1168/2008 cu completarile si modificarile ulterioare in vederea stabilirii punctelor de acordare a asistentei medicale de urgenta, de distribuire a apei potabile si intocmirea listelor de personal care vor deservi aceste puncte in perioada caniculei”, a precizat dr. Andreia Vasilescu, purtator de cuvant al DSP Braila.

Brailenii sunt sfatuiti sa urmeze sfaturile medicilor si sa evite, pe cat posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11 si 18. In perioadele de canicula este recomandat consumul zilnic de lichide(intre 1,5 – 2 litri de lichide), fara a astepta sa apara senzatia de sete. Este necesar un pahar de apa (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. Este util ca in fiecare zi sa se consume cat mai multe  fructe si legume proaspete(pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii) deoarece acestea contin o mare cantitate de apa. O doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa.

Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii. Este obligatorie evitarea bauturilor cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Daca este absolut necesar sa  ne expunem la soare intre orele amiezii trebuie sa folosim o tinuta adecvata:palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschiseEste util a se evita activitatile in exterior care necesita un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc) si a se acorda o atentie deosebita persoanele dependente de adulti (copii, varstnici, persoane cu dizabilitati) oferindu-le, in mod regulat lichide, chiar daca nu  le solicita.

Comentarii

comentariu

About the Author

-