Published On: lun, Iun 10th, 2013

Veste proasta pentru soferi. Codul rutier se va inaspri

codul-rutier-1* Din cauza numarului crescut de accidente rutiere care au avut loc in ultima perioada pe fondul consumului de alcool, deputatii au elaborat un proiect de modificare a Codului Rutier, care prevede dublarea sau triplarea pedepselor pentru soferii bauti *

Potrivit statisticilor Politiei Rutiere, unul din trei accidente produse pe soselele din Romania, este cauzat de un sofer beat. Din acest motiv deputatii doresc inasprirea codului rutier, pedepsele pentru conducatorii auto ajungand pana la 15 ani de inchisoare.

Pedeapsa pentru cei care au o alcoolemie de peste 0,80 miligrame per litru in aerul expirat sau au consumat stupefiante ar urma sa fie cuprinsa intre 5 si 10 ani de inchisoare. Daca este vorba despre un sofer care efectuaza transport in regim public, acesta ar putea sta dupa gratii chiar si 15 ani.

Daca aceasta propunere nu va fi aprobata de parlamentari, initiatorii proiectului au si o varianta de rezerva. Daca un sofer este prins cu o alcoolemie sub 0.80, risca sa ramana fara permis pentru o perioada cuprinsa intre 6 luni si un an. daca alcoolemia depaseste 0.80 sau a consumat stupefiante, risca sa ramana fara permis pentru o perioada cuprinsa intre 5 si 10 ani.

Daca in interval de 5 ani de la prima suspendare a permisului din cauza alcoolemiei soferul recidiveaza, el ar putea ramane fara permis timp de 10 ani. Proiectul prevede explicit ca pedepsele pentru conducerea pe drumurile publice sub influenta alcoolului sau a stupefiantelor sa nu poata fi reduse.

Proiectul de lege a fost initiat de catre deputatii PPDD Tudor Ciuhodaru, Monica Iacob Ridzi si Catalin Daniel Fenechiu, aflandu-se in dezbatere la Senat.

Premierul Victor Ponta este de parere ca legile trebuiesc modificate, iar soferii mai aspru sanctionati : „Cred ca avem o mare problema de implementare a autoritatii legii in domeniul rutier si sunt foarte hotarat, pe baza experientelor altor tari europene, sa incercam o inasprire a legislatiei si o intarire a autoritatii celor care sanctioneaza abaterile pe drumurile publice. Este inadmisibil cati oameni si-au pierdut viata in aceste zile“.

Comentarii

comentariu

About the Author

-