Published On: Soare, Iun 30th, 2013

Veste buna: Se maresc salariile!

Portofel cu baniSalariul minim brut pe economie se majoreaza, din 1 iulie, de la 750 la 800 de lei, reprezentand 4,74 lei pe ora, iar legat de acesta va creste proportional si punctul de amenda pentru soferi, de la 75 la 80 de lei.

Salariul de 800 de lei este calculat pentru un program complet de lucru de 168,667 de ore in medie pe luna, reprezentand 4,74 de lei pe ora, nivelul acestuia fiind cu 14,29 la suta mai mare fata de anul 2012.

Peste 677.000 de salariati din sectorul concurential vor beneficia de majorarea la 800 de lei a salariului minim brut pe economie.

Pentru personalul din sectorul bugetar, nivelul salariului de baza, potrivit incadrarii, nu poate fi inferior nivelului salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. Stabilirea, pentru personalul incadrat prin incheierea unui contract individual de munca, de salarii de baza sub nivelul celui prevazut constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 de lei la 2.000 de lei.

Veste proasta pentru soferi: Cresc amenzile!

Odata cu majorarea salariului minim brut pe economie, creste, proportional, si punctul de amenda de la 75 la 80 de lei.

Contraventiile pentru incalcarea regulilor de circulatie sunt incadrate in clase de sanctiuni, carora le corespunde un numar de puncte-amenda, in functie de gravitatea faptelor si de pericolul social pe care acestea il prezinta. Astfel, pentru clasa I sunt date doua sau trei puncte-amenda, pentru clasa a II-a – patru sau cinci puncte-amenda, pentru clasa a III-a – de la sase la opt puncte-amenda, pentru clasa a IV-a – de la noua la 20 de puncte-amenda si pentru clasa a V-a – de la 21 la 100 de puncte-amenda. Contraventiile prevazute la clasa a V-a de sanctiuni se aplica persoanelor juridice.

Comentarii

comentariu

About the Author

-