Published On: Soare, Iun 30th, 2013

Turul Frantei a ajuns la editia 100

turul franteiSambata, 29 iunie a avut loc prima etapa a editiei 100 a Turului Frantei, desfasurata, intre Porto-Vecchio si Bastia, pe o distanta de 213 kilometri.

Germanul Marcel Kittel, Argos, a castigat la sprint prima etapa.  Aceasta este prima victorie de etapa a lui Kittel in Turul Frantei, competitie in care a debutat anul trecut.

Evenimentul a fost marcat spre final, de un incident cu autocarul echipei Orica.

Pe ultimii kilometri ai etapei, plutonul a fost divizat dupa caderea mai multor rutieri. Spaniolul Alberto Contador, dublu castigator al Turului Frantei (2007, 2009) s-a lovit la umar, la fel si slovacul Peter Sagan.

De asemenea, autocarul echipei Orica a ramas mai mult timp blocat in locul sosirii, iar echipele au fost informate ca linia de finish va fi deplasata din aceasta cauza cu trei kilometri. Fiind foarte inalt, vehiculul nu putea sa treaca sub tabela de la sosire, insa in cele din urma a reusit sa paraseasca zona, iar sosirea s-a facut in locul stabilit initial, nu cu trei kilometri in urma.

Le Tour de France, cunoscut si ca La Grande Boucle sau Marea Bucla, a fost organizat pentru prima data in 1903, se desfasoara pe un traseu cu o lungime totala de peste 3.200 de kilometri si dureaza trei saptamani. In prezent, la aceasta competitie participa ciclisti si echipe din intreaga lume.

Turul Frantei este impartit in etape zilnice, iar, la finalul celor trei saptamani, pentru fiecare concurent in parte se cumuleaza timpii obtinuti pe fiecare segment, pentru a se determina castigatorul. Zilnic, ciclistul cu cel mai mic timp acumulat dupa sfarsitul zilei precedente imbraca un tricou galben de lider al clasamentului general.

Traseul competitiei se modifica anual, dar intotdeauna Turul Frantei se incheie la Paris, iar, din 1975, ultima etapa se desfasoara pe bulevardul Champs-Élysées.

Primul castigator al competitiei a fost francezul Maurice Garin, iar cele mai multe victorii le-a inregistrat americanul Lance Armstrong.

Vineri, Lance Armstrong a declarat intr-un interviu pentru publicatia Le Monde: “Este imposibil sa castigi Turul Frantei fara dopaj, deoarece este o proba de anduranta, unde oxigenul este determinant”. “Ca sa ofer un exemplu: EPO nu va ajuta un sprinter sa castige proba de 100 de metri, dar va fi hotaratoare pentru un alergator de 10.000 metri. Este evident”. In acelasi interviu, Armstrong a reamintit ca nu el a inventat dopajul, care “exista de mult timp si va exista mereu”: “Cultura dopajului nu va disparea niciodata. Eu pur si simplu am participat la acest sistem. Sunt doar un om”, a mai spus el.

Comentarii

comentariu

About the Author

-