Published On: Soare, Iun 16th, 2013

Taxarea inversa la cereale, prelungita pentru un an

marian dragomir 1Firmele fantoma din agricultura raman fara obiectul muncii si anume taxarea inversa la cereale a fost prelungita cu acordul Comisiei Europene pana la 31 mai 2014. Sistemul de taxare inversă, care anulează practicile firmelor-fantomă de a-şi însuşi rambursări necuvenite de TVA, ar fi trebuit să se oprească la 31 mai 2013, însă acest termen a fost prelungit până la 31 mai 2014, cu acordul Comisiei Europene.

“Saptamana aceasta pe ordinea de zi a Comisiei de Agricultura au fost discutii privind taxarea inversa la cereale dar si succesul Guvernului Romaniei care reusit prelungirea cu inca un an taxarii inverse la cereale, membrii comisiei sustinand necesitatea continuarii acestei practici.

Explicatii privind taxarea inversa: Producatorul agricol va vinde cerealele catre comerciant fara TVA. Comerciantul va vinde catre morar cerealele tot fara TVA. Morarul va vinde faina catre brutar tot fara TVA. Painea, ca produs finit va fi vanduta catre comercianti fara a se aplica cota de TVA. La ultima vanzare, catre populatie se va aplica cota de TVA.

Facturarea cu TVA si incasarea la fiecare veriga determina inclusiv scumpirea alimentelor dar in principal aducea beneficii societatilor fantoma care comercializau doar pe hartie cereale si obtineau venituri din deducerile sau rambursarile tranzactiilor fictive.

Se constata astfel ca pe circuit prin eliminarea TVA de pe factura nu mai exista tendinta de a practica evaziunea fiscala, toate cerealele fiind vandute cu acte, dar si eliminarea practicilor de a infiinta societati comerciale agricole in prima parte a anului care platesc impozitul pe profit anul urmator, dar se desfiinteaza inainte de a ajunge la termenul de plata a impozitului pe profit”, a declarat deputatul PSD Marian Dragomir.

Aceasta masura este dorita de agricultori deoarece pot vinde cerealele legal fara a exista presiuni din partea evazionistilor sau speculantilor de a trimite cerealele din camp fara acte, pe riscul agricultorului. Anul trecut a mai fost aplicata si efectele au fost foarte bune.

Comentarii

comentariu

About the Author

-