Published On: lun, Iun 3rd, 2013

Sute de elevi participanti la prevenirea infractionalitatii

actiune politie Promenada* Saptamana trecuta, politistii de la Serviciul Rutier, Compartimentul Analiza si Prevenirea Criminalitatii si Biroul de Proximitate au organizat intalniri interactive cu elevii de la Scolile Gimnaziale „Fanus Neagu” si „Mihail Sadoveanu”, in cadrul actiunilor de prevenire a infractionalitatii * Aceasta activitate face parte din Programul judetean de prevenire a delincventei juvenile si a victimizarii minorilor *

Intalnirile cu cei peste 140 de elevi si cadre didactice de la cele doua unitati de invatamant au avut ca scop oferirea de sfaturi si recomandari preventive pentru cresterea sigurantei minorilor in perioada vacantei de vara, fiindu-le prezentate si cateva spoturi video preventive.

Politistii i-au sfatuit pe elevi sa se joace, pe cat posibil, numai in locurile special amenajate, deoarece strada este un spatiu periculos pentru ei, sa nu intre in discutii cu persoane straine si, mai ales, sa nu dea amanunte despre programul de lucru al parintilor. Avand in vedere ca vor avea timp mai mult sa navigheze pe internet, copiii au fost sfatuiti sa evite persoanele necunoscute si, in niciun caz, sa nu mearga la intalniri cu acestea, prezentandu-le cazuri concrete din activitatea zilnica a politistilor. Elevilor li s-a mai explicat ca, intotdeauna, trebuie sa le spuna parintilor cand si unde merg sa se joace si li s-au prezentat cele mai importante reguli de circulatie pe drumurile publice.

actiune politie PromenadaPolitistii au organizat joi, vineri si sambata, in Promenada Mall, un concurs de desene pe teme rutiere, primind informatii cu privire la petrecerea in siguranta a vacantei de vara, fiind premiati cu diplome si dulciuri.

*  Jocurile clovnului, atractia celor mici *

Un sentiment de o bucurie deosebita se putea vedea pe fetele copiilor in momentul in care si-a facut aparitia clovn-ul invitat de politisti care, in joaca, le-a spus cum pot traversa strada si pe unde anume si alte sfaturi utile lor. Ca urmare a specificului acestui sfarsit de an scolar, organizandu-se examene, banchete, precum si a perioadei de vacanta in care minorii isi petrec mai mult timp fara supraveghere, circula mai intens pe drumurile publice si pot fi implicati mai usor in accidente rutiere, altercatii, infractiuni, in calitate de victime sau autori, politistii vor intensifica activitatile specifice si de prevenire, pentru cresterea sigurantei in unitatile de invatamant preuniversitar.

actiune politie Promanada“In intervalul de timp premergator vacantei de vara, pana pe 21 iunie, dar si pe toata durata acesteia, politistii braileni vor intensifica activitatile de prevenire in ceea ce priveste siguranta rutiera si ordinea publica, in vederea cresterii gradului de siguranta a elevilor. Unele dintre masurile care vor fi adoptate in toata aceasta perioada se refera la adaptarea corespunzatoare si permanenta a dispozitivului de siguranta publica din zona adiacenta unitatilor de invatamant, in colaborare cu structurile teritoriale de jandarmi, in functie de evolutia situatiei operative, in corelare cu eventualele modificari care intervin in programul de desfasurare a cursurilor si activitatile specifice finalului de an scolar. De asemenea, unitatile de invatamant se vor include in itinerariile patrulelor de ordine publica si echipajelor de politie rutiera, pe timpul sosirii si plecarii elevilor la si de la cursuri, precum si a celorlalte zonelor frecventate de copii, adiacente drumurilor publice. Se vor coordona patrule scolare de circulatie la nivelul unitatilor de invatamant in care acestea au fost constituite, in vederea diminuarii riscului implicarii elevilor in accidente rutiere, la intrarea-iesirea de la cursuri. Se vor organiza actiuni in sistem integrat, de catre politistii din cadrul structurilor de ordine publica, de la Serviciul de Investigare a Fraudelor si Serviciul Rutier, impreuna cu jandarmii, Politia Locala si Inspectoratul Scolar Judetean, urmarindu-se cu prioritate combaterea abandonului si absenteismului scolar,  respectarea prevederilor HG nr. 128/1994, privind unele masuri pentru asigurarea conditiilor de dezvoltare fizica si normala a elevilor si studentilor referitoare la categoriile de produse ce pot fi comercializate minorilor, asigurarea unui climat de normalitate si siguranta civica, in zona adiacenta unitatilor de invatamant preuniversitar, precum si respectarea prevederilor regulamentelor scolare interne si modul de executare a serviciului de catre personalul de paza.

actiune politie PromenadaNu va fi uitata nici organizarea de intalniri cu elevii, in cadrul unitatilor de invatamant, in vederea transmiterii de informatii destinate prevenirii delincventei juvenile si a victimizarii minorilor, desfasurandu-se totodata si activitati informativ-preventive (distribuire de flyere/pliante, organizarea de concursuri tematice) in locuri publice frecventate de minori (parcuri, stranduri, mall-uri)”, a declarat inspector principal de politie Jenel Sogor, purtator de cuvant al IPJ Braila.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

-