Published On: joi, Iun 27th, 2013

Simionescu: “Daca nu trece Constitutia nu avem regionalizare”

romania-impartita-in-opt-regiuni-antena-3-a-obtinut-proiectul-legii-regionalizarii-191769Joi a avut loc la Galati inca o intalnire a reprezentantilor judetelor care inca fac parte din Regiunea Sud-Est. Primarul Brailei, Aurel Simionescu a declarat ca invitatia a fost facuta de Ministerul Dezvoltarii si include inclusiv cele doua judete, Tulcea si Constanta.

“Vom avea astazi la Galati o discutie pe regionalizare, din ce stim noi, discutiile care le-am avut la Bucuresti va fi prezent si domnul viceprim-ministru Dragnea, discutii care le-am tot facut si se fac pe toate zonele tarii, in ideea de a spune ce se doreste de la procesul de regionalizare, descentralizare. Am avut si la Tulcea o astfel de intalnire”, a declarat edilul.

Intrebat daca Tulcea va participa la discutii, Simionescu a declarat: “Sunt invitati toti primarii, presedintii de consilii judetene, din regiune. Invitatia este facuta de Ministerul Dezvoltarii, in principiu despre asta este vorba”.

Ingrijorarea edilului vine pe partea fondurilor si a gestionarii acestora. Cum atributiile inseamna automat si cheltuieli, Simionescu a declarat ca inca mai sunt foarte multe lucruri de pus la punct la nivelul unei regiuni.

“Trebuie sa vedem care vor fi atributiile regiunii, care vor fi fondurile, pentru ca, daca am atributii inseamna ca am cheltuieli. Dar veniturile care sunt si din ce rezulta ele. Trebuie sa vedem cum vor fi alese organele deliberative ale regiunii si perioada de timp pe care se poate intampla acest lucru”, a adaugat primarul.

Ce se va intampla daca nu va exista regionalizarea?

In cazul in care in toamna acestui an, la referendum, Constitutia nu va fi votata cu toate modificarile aduse, regionalizarea ramane doar un vis. Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca legea care vizeaza reducerea pragului de prezenta la referendum de la 50% la 30% este constitutionala. Cu toate astea, legea intra in vigoare anul viitor.

“Daca nu trece Constitutia nu avem regionalizare. Ramanem pe regiunile care sunt in momentul acesta. Din punct de vedere al accesului la fondurile europene nu este o problema deosebita. Ceea ce se doreste este ca autoritatile de management si care este una singura acum la nivelul ministerului, sa fie 8 autoritati de management. Iar organismele de implementare care sunt regionale acum, sa ramana la nivelul fiecarei regiuni”, a declarat Aurel Simionescu.

In ciuda faptului ca semnalele sondajelor de opinie nu dau unda verde Constitutiei, primarul este de parere ca regionalizarea este vazuta cu ochi buni de populatie.

“Eu am mai spus si din discutiile care le-am mai avut, sunt foarte putini oameni interesati, sau care inteleg miza unor masuri din Constitutie, legate in special de zona juridica. Despre regionalizare vorbindu-se mai mult, avem oameni si pro si contra, dar macar stim ca mai este inca un nivel, ce atributii au, ce se intampla, cum se intampla. Cu certitudine ca lucrurile vor evolua spre zona pozitiva”, a adaugat Simionescu.

Chiar si in contextul noii decizii a Curtii Constitutionale privind validarea referendumului cu prezenta de 30%, aplicabila de anul viitor, viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministru al dezvoltarii regionale si administratiei publice nu renunta la organizarea, in aceasta toamna, a unui referendum de modificarea Constitutiei, care sa cuprinda si notiunea de regionalizare a statului.

Comentarii

comentariu

About the Author

-