Published On: Soare, Iun 2nd, 2013

Senatorul Catalin Boboc vine in ajutorul administratiilor publice

Untitled-1 copyProiectele de modernizare a Bulevardului Dorobanti si a Bibliotecii Judetene “Panait Istrati” impreuna cu  alte proiecte finantate din fonduri structurale vor beneficia de sprijinul guvernamental  necesar pentru continuarea acestora.  Plenul Senatului a votat saptamana aceasta legea prin care se aproba una dintre cele mai benefice ordonante de urgenta date de Guvern de la inceputul anului. OUG 27/2013 prevede deblocarea unor fonduri din Trezorerie si din bugetul Ministerului Finantelor pentru asigurarea fluxului de numerar necesar implementarii proiectelor administratiilor locale, finantate prin instrumente structurale. Initiativa vine in contextul in care lipsa acestor fonduri  a avut impact direct asupra economiei, o categorie importanta a beneficiarilor, institutiile publice, confruntandu-se cu incapacitatea de a plati facturile emise de catre contractori. 

“Aceasta masura se aplica cheltuielilor eligibile si vizeaza, printre altele, si obiective importante din judetul Braila. Prin aplicarea prevederilor OUG 27/2013 se evita blocarea acestor proiecte sau rezilierea contractelor de finantare si, implicit, se urmareste o rata de absorbtie cat mai ridicata. Astfel de initiative urmeaza si in legatura cu mediu privat, avand in vedere ca si in acest sector se inregistreaza probleme similare”, a declarat senatorul Catalin Boboc.

Liberalul a marturisit ca Romania este tara cu cele mai mari corectii financiare, dar si cu cea mai mica rata de absorbtie a fondurilor europene. Boboc a depus saptamana trecuta o interpelare catre Ministerul Fondurilor Europene, prin care solicita o modalitate mai eficienta a finantarii proiectelor depuse.

“O rata de absorbtie cat mai ridicata este unul dintre principalele obiective pe care ar trebui sa le urmarim in procesul de redresare economica. Eforturile trebuie concentrate in acesta directie, avand in vedere “performantele” atinse de Romania in acest domeniu, cea mai mica rata de absorbtie a fondurilor UE, respectiv cele mai mari corectii financiare aplicate unei tari membre. In acest sens, saptamana aceasta, am depus o interpelare adresata ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, prin care propuneam o noua modalitate de lucru in ceea ce priveste selectia proiectelor finantate prin fonduri europene. Propunerea vizeaza o singura sesiune continua de depunere a proiectelor, pe tot parcursul anului, pe principiul primul venit, primul servit. Aceasta noua abordare ar elimina aglomerarea activitatii agentiilor si suprasolicitarea angajatilor si ar determina un proces de selectie corect si putin anevoios”, a declarat senatorul liberal Catalin Boboc.

Comentarii

comentariu

About the Author

-