Published On: mar, Iun 11th, 2013

Sarbatoarea Inaltarii Domnului, zi de pomenire a eroilor neamului

E.C. - sarbatoare in cimitir (4) copy* Joi, 13 iunie, toti romanii sarbatoresc Inaltarea Domnului, ziua dedicata pomenirii eroilor neamului, prin slujbe de pomenire, care vor fi oficiate dupa Sfanta Liturghie si la cimitirele, troitele si monumentele dedicate cinstirii eroilor *

Peste doua zile, de Inaltarea Domnului, in toate catedralele, bisericile si manastirile ortodoxe din tara si strainatate sunt pomeniti eroii, ostasii si luptatorii romani din toate timpurile si din toate locurile, care s-au jertfit pe campurile de lupta, in lagare si in inchisori pentru apararea patriei si a credintei stramosesti, pentru intregirea neamului, libertatea si demnitatea poporului roman. Acest lucru se va intampla si la Braila, cand oficialitatile locale, alaturi de cadrele militare active, in retragere si in rezerva vor fi prezente in Cimitirul Eoilor pentru a aduce un omagiu celor care si-au dat viata pentru ca urmasii lor sa aiba parte de un trai cat mai bun.

Prin hotararile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din anii 1999 si 2001, sarbatoarea Inaltarii Domnului a fost consacrata ca Zi a Eroilor si sarbatoare nationala bisericeasca.

Totodata, Legea nr. 379/2003 privind regimul mormintelor si operelor comemorative de razboi a proclamat cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Pasti, sarbatoarea Inaltarii Mantuitorului Iisus Hristos – Ziua Eroilor, ca sarbatoare nationala a poporului roman.

Credinciosii ortodocsi si greco-catolici sarbatoresc, joi, la 40 de zile de la Paste, Inaltarea Domnului la cer, fapt petrecut, potrivit Scripturilor, pe Muntele Maslinilor de langa Ierusalim, unde Iisus si-a chemat apostolii pentru o ultima binecuvantare. Prin Inaltarea Domnului activitatea Sa pamanteasca lua sfarsit, moment in care Iisus le-a spus ucenicilor chiar in momentul Inaltarii: “Iata, Eu sunt cu voi pana la sfarsitul veacurilor”. El s-a inaltat pentru a trimite in lume Duhul Sfant, asa cum promisese: “Voi ruga pe Tatal sa va trimita un alt Mangaitor ca sa fie cu voi in veac’.

Acest lucru se va intampla zece zile mai tarziu, de Rusalii sau Cincizecime, cand, prin pogorarea Sfantului Duh peste Sfintii Apostoli, acestia s-au transformat din oameni timizi si simpli in misionari indrazneti si intelepti, care au raspandit invatatura crestina in toata lumea.

Comentarii

comentariu

About the Author

-