Published On: Soare, Iun 23rd, 2013

Sanzienele, mit si traditie

sanziene* Sanzienele sau Dragaica, celebrate pe 24 iunie, reprezinta o sarbatoare a iubirii si fertilitatii, legata de o serie de ritualuri pentru sanatatea oamenilor si belsug in gospodarie, dar si de practici ale fetelor pentru a-si afla sortitul si momentul in care se vor marita *

Sarbatoarea Sanzienelor ar avea la origine un cult roman pentru zeita Diana, numele de Sanziana, asa cum este cunoscuta sarbatoarea autohtona in special in Ardeal, provenind din “Sancta Diana”, in timp ce in Muntenia si Oltenia se sarbatoreste Dragaica, dupa numele slav. Dupa unii specialisti, sarbatoarea isi are originea intr-un cult geto-dacic stravechi al Soarelui, sanzienele fiind adesea reprezentate de traci inlantuite intr-o hora.

Potrivit traditiei, Sanzienele plutesc in aer sau umbla pe pamant in noaptea de 23 spre 24 iunie, canta si danseaza, impart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile casatorite, inmultesc animalele si pasarile, umplu de leac si miros florile si tamaduiesc bolile si suferintele oamenilor.

Spre deosebire de Rusalii, care sunt reprezentari fantastice aducatoare de rele, Sanzienele sunt zane bune. Dar ele pot deveni si forte daunatoare, lovindu-i pe cei pacatosi cu “lantul Sanzienelor”, pot starni din senin si vijelii, pot aduce grindina, lasand campul fara de rod si florile fara de leac.

Ielele sunt descrise ca niste fecioare zanatice, cu o mare putere de seductie si cu puteri magice. Se crede despre ele ca locuiesc in vazduh, in paduri sau in pesteri, pe maluri de ape sau la raspantii si apar in special noaptea la lumina lunii, rotindu-se in hora, in locuri retrase, dansand goale, cu parul despletit si cu clopotei la picioare, in unele variante. Locul pe care au dansat ramane ars ca de foc si iarba nu mai creste acolo. Se crede ca in Noaptea de Sanziene, ielele se aduna si danseaza in padure, iar cine le vede ramane mut sau innebuneste.

In Noaptea de Sanziene se fac focuri in care se arunca substante cu arome puternice, baietii agita faclii, se striga si se canta din bucium. Localnicii din satul bistritean Maieru pastreaza obiceiul vechi de cateva sute de ani ca, in ajunul sarbatorii de Sanziene, sa aprinda focuri prin care sar pentru a se purifica.

* Ritualuri de dragoste *

Cu o zi inainte de Sanziene, dupa ce apune soarele, culege cateva flori de sanziene, pe care le pui sub perna in noaptea cu pricina. Daca in vis ti se arata un barbat fata de care simti o atractie, inseamna ca acela iti va fi ursitul, fiindca, in aceste clipe magice, visele contin franturi din realitate. Dimineata, unge-ti corpul cu roua culeasa in zori (numita si apa de stele), deoarece se spune ca sporeste puterea de seductie si aduce noroc in dragoste.

In zonele urbane, s-a perpetuat un alt ritual de aflare a ursitului. Daca vrei sa afli numele celui cu care te vei marita, umple un vas cu apa si aprinde o lumanare rosie. Apoi, toarna in vas 23 de picaturi de ceara de la lumanarea aprinsa si asteapta sa se stranga pe margine. Prima litera care se formeaza este initiala celui care urmeaza sa-ti fie alaturi o viata intreaga.

Comentarii

comentariu

About the Author

-