Published On: mie, Iun 12th, 2013

Romanii ar trebui sa dea un raspuns privind monarhia

Basescu in ParlamentPresedintele tarii, Traian Basescu a declarat, marti, ca romanii ar trebui sa poata, prin vot, sa dea un raspuns final privind monarhia, care, potrivit acestuia, are o sustinere de 15%-18%. Traian Basescu a declarat ca posibilitatea ca poporul sa se exprime pe acest subiect ar trebui stabilita la revizuirea Constitutiei.

“PNTCD a ramas singurul exponent al monarhismului. Monarhistii nu mai sunt 3% cati erau in vremea raposatului Coposu. Monarhistii eu cred ca sunt 15%-18% in momentul de fata si va pot spune ca am discutat mult cu consilierii, ne-am oprit in legislatie. Eu am avut tentatia sa adaug la a treia intrebare sau a patra. Una era legata de introducerea votului prin corespondenta si a doua daca sunteti de acord cu un regim de monarhie”, a declarat presedintele intr-o emisiune televizata.

Seful statului  a adaugat ca acest lucru nu a fost posibil pentru ca articolul 148 din Constitutie si articolul 3 din Legea referendumului interzic intrebari legate de schimbarea regimului constitutional.

“Dar ca om politic eu am o curiozitate. Si va trebui sa gasim formula sa stim si altfel decat prin sondaje. Cat de prizata ar mai fi monarhia in Romania in momentul de fata? Deci o repet, sunt republican, parerile mi le cam stiti despre Casa Regala a Romaniei, dar cred ca romanii ar trebui sa aiba un raspuns definitiv dupa ce abdicarea regelui s-a produs in conditiile in care s-a produs, sa aiba un raspuns definitiv prin propriul lor vot, si nu prin sondaje, daca vor monarhie sau republica”, a spus seful statului.

Declaratiile presedintelui din ultimele zile au declansat multe controverse, atat in privinta monarhiei dar si a referendumului prin care se cere un numar fix de 300 de parlamentari si Parlament unicameral.

Comentarii

comentariu

About the Author

-